Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Lekka i bardzo ciekawa w smaku 🙂


Składniki:

  • spory kalafior,
  • szklanka soczewicy (brązowej lub zielonej),
  • szklanka fety pokrojonej w kostkę,
  • kilkanaście oliwek (jakie kto lubi),
  • kilka liści rukoli/sałaty/szpinaku itp.,
  • oliwa, ocet balsamiczny,
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Kalafior pokroić w różyczki, wymieszać w misce z solą i oliwą, umieścić w naczyniu do zapiekania i wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut. W tym czasie ugotować soczewicę, lekko posolić.
    Na talerzach rozłożyć warstwę liści, na to klaść kalafiora, posypać soczewicą, oliwkami i fetą. Na końcu skropić octem balsamicznym i popieprzyć. Gotowe!