Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Dufinki ziemniaczane


Składniki:
  • Pół kilograma ziemniaków
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szklanka wody
  • olej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Sposób przyrządzania:
    Ziemniaki ugotować, przecisnąc przez prasę, dodać pietruszkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 2 łyżki oleju (może być masło).
    Makę pszenną rozrobić z wodą i jajkami na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną.
    Wymieszać obie masy. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Dufinki nakładać łyżką i obsmażać z obu stron na złoto.