Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Bliny ziemniaczane z sosem twarożkowym


Składniki:
  • 2 kajzerki (najlepiej czerstwe)
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 30 gram drożdży
  • kilka łyżek serka twarogowego i śmietany
  • cebula lub szczypior
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, nadmiar „wody” odsączyć. Bułki namoczyć w mleku lub wodzie, odsączyć i dodać do startych ziemniaków. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, wlać do masy. Dodać jajka, sól.
    Tak otrzymane ciasto wyrobić i pozostawić na około pół godziny. Jeżeli ciasto podczas wyrabiania okaże się zbyt rzadkie można zagęścić je mąką.
    W czasie, gdy ciasto oczekuje, przygotowujemy sos twarożkowy. Twaróg rozcieramy ze śmietaną i dokładnie skrojoną cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Ciasto smażymy na oleju w formie niezbyt grubych placków.
    Podajemy polane sosem twarożkowym.