Bliny ziemniaczane
Bliny ziemniaczane z sosem twarożkowym
Składniki:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, nadmiar „wody” odsączyć. Bułki namoczyć w mleku lub wodzie, odsączyć i dodać do startych ziemniaków. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, wlać do masy. Dodać jajka, sól.
Tak otrzymane ciasto wyrobić i pozostawić na około pół godziny. Jeżeli ciasto podczas wyrabiania okaże się zbyt rzadkie można zagęścić je mąką.
W czasie, gdy ciasto oczekuje, przygotowujemy sos twarożkowy. Twaróg rozcieramy ze śmietaną i dokładnie skrojoną cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto smażymy na oleju w formie niezbyt grubych placków.
Podajemy polane sosem twarożkowym.
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
smaczne
pyszne nawet na zimno i odgrzewane rowniez. Polecam nawet tym ktorzy sa „na bakier” z kuchnia