Flan pomarańczowy
Składniki:
– sok z 3 pomarańczy
– 3 jaja
– 70g. cukru
– 20 g. mąki ziemniaczanej
– odrobina soli
– owoce do dekoracji lub syrop owocowy
Sposób przygotowania:
Sok z pomarańczy podgrzewamy. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Wlewamy wszystko do garnka z sokiem i mieszając podgrzewamy do zagęstnienia, uważając aby masa się nie zagotowała. Ubijamy pianę z białek i dodajemy je do dobrze ostudzonej masy, dokładnie mieszamy. Nakładamy przygotowaną masę do miseczek i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie przewracany miseczki z flanem do góry dnem na talerz i dekorujemy owocami lub syropem.
Nadesłał/a: June
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.