Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Opracowanie to ma na celu przybliżyć Państwu właściwości zdrowotne aloesu. Preparat ten ma na tyle ciekawe właściwości, że warto go posiadać w domowej apteczce. Jednak nie wszystkie dostępne na rynku produkty aloesowe są godne polecenia. Dlatego na początku chcieli byśmy obalić kilka mitów na temat tego produktu.

Mit I: 99,7%
Wiele osób decydujących się na zakup danego produktu aloesowego zostaje skuszona hasłem: 99,7 % czystego soku z aloesu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że prawie wszystkie tego typu produkty na rynku otrzymywane są nie ze świeżo wyciśniętego soku aloesowego, lecz z koncentratu w formie proszku. Produkty takie zawierają wszystkie najważniejsze substancje czynne występujące w aloesie, ale nie zawierają one czystego naturalnego soku aloesowego w dosłownym tego słowa znaczeniu. Ale wielu producentów nastawiona jest wyłącznie na zyski i gotowa jest na każdy skuteczny chwyt reklamowy, byle by tylko zwiększyć sprzedaż.

Mit II: naturalny
Pomimo zapewnień wielu producentów, że ich produkt jest całkowicie naturalny, po przeczytaniu składu na opakowaniu dochodzimy do wniosku, że tak nie jest. Prawie wszystkie produkty z aloesu są konserwowane chemicznie i to niestety zmniejsza ich skuteczność. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w nich chemiczne konserwanty, np.: benzoesan sodu, siarczyn sodu i sorbinian potasu wpływają niekorzystnie na fukcjonowanie układu trawiennego. Aloes natomiast poprawia sprawność układu pokarmowego. I tu te dwa działania znoszą się wzajemnie w pewnym stopniu.

Wniosek: czytaj dokładnie etykiety
Decydując się na zakup aloesu należy dokładnie sprawdzić jego skład i wybrać produkt konserwowany naturalnymi substancjami. Pierwszym w Polsce takim w pełni naturalnym produktem jest Aloes firmy Pro Aktiv. Zawiera on wyłącznie naturalne substancje konserwujące pochodzenia roślinnego. Dodatkowo wzbogacony jest o:

ksylitol – rodzaj słodzika otrzymywanego z brzozy, który wykazuje działanie ochronne na trzustkę (nie wchodzi w przemiany insulinowe) oraz zabezpiecza nas przed nadmierną fermentacją w jelitach; pomaga również chronić zęby (wspomaga terapię przeciwpróchnicową);

kwas mlekowy – pozyskiwanym z cukru buraczanego regulator kwasowości;

kwas benzoesowy – pozyskiwanym z jagód naturalny konserwant

Podstawowe zastosowania aloesu:
– oczyszczające – nawilża jelito, oczyszcza przewód pokarmowy, krew i skórę; pobudza pracę żołądka, wątroby i nieznacznie zwiększa wydzielanie żółci,
– łagodzące – niektóre bóle, wszelkie podrażnienia, pieczenie, stany zapalne i skaleczenia
gojące – przyspiesza ziarninowanie rany, zwiększa mikrokrążenie i oddychanie komórkowe
– wzmacniające – wzmacnia i reguluje układ odpornościowy, wiąże wolne rodniki,

Więcej informacji znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej: www.proaktiv.pl

Artykuł sponsorowany