Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zupa cebulowa z grzankami


Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • Woda
  • Mąka do zagęszczenia
  • Kostka warzywna lub 'warzywko’
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie zupy:
    Poszatkowaną cebulę „oszklić” na rozgrzanym oleju. Następnie posypać łyżką mąki i mieszając, smażyć razem przez chwilę. Całość zalać nieco ponad litrem wody, wrzucić kostkę warzywną i gotować na małym ogniu ok 30 minut. Na koniec dodać przyprawy.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

    Przygotowanie grzanek:
    Bułkę lub białe pieczywo (może być półczerstwe) kroimy w kostkę. Powoli smażymy na niewielkiej ilości oleju, delikatnie mieszając, do uzyskania złocistego koloru.