Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zapiekanka z fasolki szparagowej


Składniki:

  • 150 gram fasolki szparagowej
  • kilka ziemniaków
  • duży pomidor
  • ser mozarella
  • 4 łyżki oliwy
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia świeża lub suszona
  • sól i pieprz ziołowy

    Przygotowanie:
    Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę szatkujemy na drobno.
    Rozgrzewamy oliwę, przez chwilę podsmażamy cebulę. Zmniejszamy ogień, dodajemy fasolkę, ziemniaki, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dusimy przez 20 minut, co jakiś czas podlewając wodą.Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 200 stopni. Gdy warzywa będą miękkie, układamy je w naczyniu żaroodpornym, kroimy na to pomidor, na wierzch ścieramy mozarellę i posypujemy bazylią. Pieczemy około 15 minut.