Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:
– 100 g białego ryżu
– 3 marchewki
– kilka plastrów cebuli
– puszka groszku konserwowego
– łyżeczka przyprawy curry
– kilka łyżek oliwy

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, uważając, aby się zbytnio nie rozgotował (musi być twardawy).
Marchew gotujemy bez obierania, również na pół-twardo.
Oliwę rozgrzewamy w woku. Wrzucamy pokrojoną cebulę, obraną i pokrojoną na kawałki marchew oraz odsączony z nadmiaru wody ryż. Smażymy na dosyć dużym ogniu, co pewien czas delikatnie mieszając. Na kilka minut przed końcem smażenia dodajemy groszek konserwowy, posypujemy curry i mieszamy.
Dla uzyskania ostrzejszego smaku (np. jeśli mamy zbyt łagodną przyprawę curry) możemy ew. zaprawić całość odrobiną musztardy.




Nadesłał/a: Wegetarianie.pl