Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Naleśniki z nadzieniem z bananów i cynamonem


Składniki:


Na naleśniki:
– szklanka mąki
– pół szklanki wody
– pół szklanki mleka sojowego
– kilka łyżek zmielonych na pyłek płatków owsianych
– 3 łyżki oleju
– szczypta soli

Na nadzienie:
– 2 banany
– cynamon
– odrobina oleju do usmażenia bananów

Przygotowanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki łącznie z olejem zmiksować na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolać wody. Następnie odmierzać równe ilości ciasta, wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć cienkie placki z obu stron. Na patelnię nie wylewamy oleju – wystarczy, że dodaliśmy go już do ciasta.

Nadzienie bananowe:
Banany pokroić na podłużne kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, kawałki bananów smażyć z każdej strony. Uwaga: smażymy na dużym ogniu do zarumienienia. Jeśli damy za mały ogień z bananów może zrobić się papka.

Usmażone banany posypujemy cynamonem i zawijamy w placki naleśnikowe.
Gotowe naleśniki jeszcze raz podgrzewamy przed podaniem. Możemy wykorzystać tę samą patelnię, na której smażyliśmy banany – wówczas nasze ciasto zyska ciekawy, bananowy aromat.




Nadesłał/a: Wegetarianie.pl