Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki (na 4 porcje):

– główka białej kapusty
– 3 marchewki
– cukinia
– 2 cebule
– 2 łyżki soku z cytryny
– łyżka pestek z dyni
– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu winnego
– szklanka bulionu warzywnego
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Z kapusty wyciąć głąb. Główkę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować 10 min. na małym ogniu. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w kostkę, wymieszać z marchewką, cukinią i pestkami dyni, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Kapustą wyjąć z garnka, odsączyć. Zdjąć 20 największych liści, ściąć „nerwy”. Na każdym liściu położyć porcję warzyw, zawinąć gołąbki, następnie ułożyć w rondlu. Polać bulionem, oliwą, octem, posypać solą i pieprzem. Dusić ok. 20 min. na małym ogniu. Na koniec można posypać uprażonymi bez tłuszczu orzeszkami piniowymi. 🙂


Nadesłał/a: SurykatkaxD