Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Dieta śródziemnomorska – lekka, bogata w warzywa, owoce i oliwę, znacząco zmniejsza ryzyko demencji w starszym wieku – informuje pismo „Annals of Neurology”.
Naukowcy z amerykańskiego Columbia University Medical Center badali przez cztery lata wpływ diety na zdrowie 2200 ludzi. Im bardziej ich sposób odżywiania był zbliżony do diety śródziemnomorskiej, tym rzadziej zapadali na chorobę Alzheimera.

Każdemu „stopniowi śródziemnomorskości” diety odpowiadało mniejsze o kilka procent ryzyko Alzheimera. W grupie osób będących na najzdrowszej diecie ryzyko Alzheimera było o około 40 procent niższe w porównaniu z grupą na diecie „najmniej śródziemnomorskiej”. Taki wynik utrzymał się również, gdy wzięto pod uwagę wiek, płeć, przynależność etniczną, stopień wykształcenia, kaloryczność diety, masę ciała, palenie i inne czynniki Dieta śródziemnomorska jest bogata w owoce, warzywa i produkty zbożowe, orzechy oraz rośliny strączkowe. W jej skład wchodzi również pewna ilość alkoholu (najlepiej wina), za to niewiele mięsa (jeśli już, to białego) i produktów mlecznych. Do pieczenia lub smażenia oraz do sałatek używa się oliwy, dodaje czosnku i cebuli. Dieta śródziemnomorska jest bardzo smaczna, a wiele badań udowodniło jej korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza na układ krążenia.

Źródło: PAP

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl