Podziel się!Share on Facebook5Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis na konkurs kulinarny na danie świąteczne. Moja propozycja to placek wykorzystujący resztki po sokowaniu (z wytłaczarki wolnoobrotowej).

Składniki:

  • 3 szklanki wytłoczyny po sokach (najlepiej jabłko i marchewką ale mogą być też inne)
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki erytrolu
  • garść wiórków kokosowych
  • garść rodzynek
  • łyżeczka goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ok 1 szklanka wody

Wykonanie:
Całość mieszamy i dolewamy wody do uzyskania zbitej ale gładkiej konsystencji. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180st przez 45 minut. Na koniec polewamy roztopioną gorzką czekoladą z olejem kokosowym. Placek jest pyszny, a my mamy czyste sumienie, że nic się nie marnuje po robieniu równie pysznych soczków z wyciskarki. Czujemy ducha Świąt i Zero Waste😉

Nadesłała: Iga Stróżyk
Przepis z Wegetarianie.pl