Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Chciałabym przedstawić mój przepis, w którym główną rolę odgrywa kalarepa w stylu azjatyckim 🙂


Składniki na 2 porcje:

  • 1 duża lub 2 mniejsze kalarepy
  • 1 kostka tofu
  • łyżka (lub więcej) ziaren sezamu
  • sos sojowy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka ostra i słodka
  • olej sezamowy
  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Do mleka dodajemy tyle mąki, aby powstała konsystencja niezbyt gęstej śmietany. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do masy naleśnikowej (nie żałujcie go ;)). Smażymy naleśniki. Na oleju sezamowym smażymy kalarepę pokrojoną w mniejsze kawałki. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Tofu marynujemy w sosie sojowym, czosnku i papryce ostrej oraz słodkiej. Smażymy na osobnej patelni. Kiedy się ładnie przypiecze dodajemy do kalarepy i całość jeszcze chwilę smażymy. Na suchej patelni prażymy sezam i dodajemy do kalarepy i tofu. Wykładamy to na talerz, a obok kładziemy pokrojone naleśniki 🙂 Warto je pokroić, aby móc swobodnie jeść wszystko pałeczkami. Całość można posypać dodatkowo szczypiorkiem.
Potrawa jest bardzo prosta, szybka, tania, smaczna i sycąca 🙂 Smacznego!

Nadesłała: Sandra Janiszewska
Wegetarianie.pl