Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Nieskomplikowany, zdrowy, wartościowy, szybki i przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad dla całej rodziny w pół godziny? Tak! to jest możliwe, przepis, który Wam przedstawie jest na to świetnym dowodem. Doskonale sprawdzi się w trakcie tygodnia pracy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych i pracochłonnych dań.

Do wykonania ciecierzycy potrzebujemy:

– 1 puszkę ciecierzycy
– łyżeczkę, cebuli, czosnku i papryki wędzonej w proszku
– 1/4 łyżeczki papryki ostrej
– sól, pieprz
– łyżkę oleju

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

– 3 łyżki oleju sezamowego
– szczypta imbiru
– łyżeczkę skrobi kukurydzianej
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka octu ryżowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 7 łyżek wody po ciecierzycy

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy.

Dodatki:

-torebka kaszy bulgur
Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

– pół papryki żółtej
– pół czerwonej
– pół średniej cebuli
– 3 gałązki selera
– garść ugotowanego al dente groszku cukrowego
– świeżą kolendrę

Ciecierzyce przekładamy do miski, łączymy z przyprawami i olejem. Smażymy na patelni około 5 minut. Następnie dodajemy sos i smażymy kolejne 5 minut. Warzywa kroimy (groszek cukrowy zostawiamy w całości) i podsmażamy na osobnej patelni, aż odrobinę zmiękną (nie za długo, żeby były chrupiące). Wykładamy na talerz ugotowaną kaszę, ciecierzycę, warzywa posypujemy kolendrą i gotowe. Wszystko wymieszane ze sobą smakuje świetnie. Smacznego:)

Nadesłała: Aneta Dąbrowiecka
Przepis z portalu Wegetarianie.pl