Ciecierzyca w sosie słodko-kwaśnym
Nieskomplikowany, zdrowy, wartościowy, szybki i przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad dla całej rodziny w pół godziny? Tak! to jest możliwe, przepis, który Wam przedstawie jest na to świetnym dowodem. Doskonale sprawdzi się w trakcie tygodnia pracy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych i pracochłonnych dań.
Do wykonania ciecierzycy potrzebujemy:
– 1 puszkę ciecierzycy
– łyżeczkę, cebuli, czosnku i papryki wędzonej w proszku
– 1/4 łyżeczki papryki ostrej
– sól, pieprz
– łyżkę oleju
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
– 3 łyżki oleju sezamowego
– szczypta imbiru
– łyżeczkę skrobi kukurydzianej
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka octu ryżowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 7 łyżek wody po ciecierzycy
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy.
Dodatki:
-torebka kaszy bulgur
Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
– pół papryki żółtej
– pół czerwonej
– pół średniej cebuli
– 3 gałązki selera
– garść ugotowanego al dente groszku cukrowego
– świeżą kolendrę
Ciecierzyce przekładamy do miski, łączymy z przyprawami i olejem. Smażymy na patelni około 5 minut. Następnie dodajemy sos i smażymy kolejne 5 minut. Warzywa kroimy (groszek cukrowy zostawiamy w całości) i podsmażamy na osobnej patelni, aż odrobinę zmiękną (nie za długo, żeby były chrupiące). Wykładamy na talerz ugotowaną kaszę, ciecierzycę, warzywa posypujemy kolendrą i gotowe. Wszystko wymieszane ze sobą smakuje świetnie. Smacznego:)
Nadesłała: Aneta Dąbrowiecka
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Ciecierzyca <3 czy istnieje coś lepszego :O