Hm mam pytanko, slyszal ktos cos moze, albo robil lub najlepiej jadl cos takiego jak placki dosa, zrobione z ryzu i fasolki urid dal? Ja wlasnie mialam przepis od takiej pani ze spotkan Thermomixu. Mialam troszke niedokladny przepis wiec musialam kombinowac - skladniki: (ja dalam polowe) szklanka fasolki urid dal, 2 szklanki ryzu, 3 szklanki wody. Przepis: Fasole moczyc przez noc, dodac pozostale skladniki, zmiksowac, smazyc na patelni. Wiec namoczylam ta fasole, ryzu nie moczylam (bo nie pisalo o tym nic), dodalam ryz, wode, zmiksowalam w Thermomixie (nie wiedzialam ile obrotow wiec dalam na oko) no i smazylam... Nie widzialam jaka konsystencje ma miec ciasto - czy gladka, jednolita czy tez mogly byc grudki... moje ciasto mialo troszke gudek =D. No, ale... usmazylam je i wyszly bardzo smaczne. jadlam je bez dodatkow i z dzemem malinowym (robiony w domu). Troszke niedokladnie zmiksowane - ryz zgrzytal pod zebami, mam nadzieje, ze mi nie zaszkodzi... hehe, ale bylo naprawde rewelacyjne... Jak cos o tym wiecie, napiszcie =)
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,38770344,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
tu jest przepis na placki dosa. Ciekawy komentarz:
(...) po zmiksowaniu mieszanka ma fermentowac
stad sie bierze charakterystyczny posmak i wyglad dose (babelki powietrza)
sa rowniez przepisy, gdzie dodaje sie bodajze sody - ale nie wiem na ile
autentycznie one smakuja
A gdzie dostałaś urid dal?
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja