Kochani jeszcze jedno jak wiecie krótko jestem wegetarianką bo zaledwie od ponad tygodnia i mam do Was prośbe czy mogli byscie mi powiedzieć jak gotujecie sobie zupy??
A mianowicie chodzi mi o to czy gotujecie zupy na kościach (ale bez mięsa) czy na kostkach warzywnych np ,,Knor"??????
Ja jestem oczywiście za kostkami i nie chcę jeśc tych zup na kościach..ale moja mama mnie przkonuje do zup na kościach.Musicie mi pomóc bo z pewnościa macie staż dłuższy niż ja i lepiej wiecie więc prosze o pomoc!! :exclam: :exclam: :exclam:
Aga #)
kosc to matwa czesc zwierzecia, nie ma szans zeby taka zupe nazwac wegetarianska, najmniejszych.
kostki tez nie do konca sa ok. - sama chemia, no i zawieraja m.in. glutaminian sodu, ktory pozyskiwany jest najczesciej z suszonego miesa lub suszonych ryb.
zupy najlepiej robic na wloszczyznie - pysznie i zdrowo! 🙂 a zeby plywaly w niej oczka tluszczu, bez czego moja mama nie wyobraza sobie zupy, to mozna do niej dolac troszke oleju lub oliwy.
pozdrawiam C:
animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!
Glutaminian sodu niewegetariański? Znalazłam na ten temat takie oto info:
"Produkcja glutaminianu sodu na skalę handlową rozpoczęła się w roku 1909. W przeszłości był wytwarzany poprzez hydrolizę naturalnego białka np. pszenicznego i sojowego. Obecnie, produkcja glutaminianu sodu opiera się na fermentacji bakteryjnej. Bakterie (Corynebacterium glutamicus) są hodowane na płynnej pożywce zawierającej cukry, melasę lub skrobię. Bakterie wytwarzają i wydzielają kwas glutaminowy do pożywki. Kwas glutaminowy jest następnie wydzielany przez filtrację, oczyszczany i zamieniany przez neutralizację do glutaminianu sodu. Po dodatkowym oczyszczaniu, krystalizacji i wysuszeniu, glutaminian sodu w postaci białego proszku jest stosowany jako substancja wzmacniająca smak. "
Owszem, były na tej stronie jeszcze informacje na temat, że glutaminian sodu występuje w mięsie i rybach, lecz jest to postać naturalna. Natomiast z powyższego cytatu wynika, że produkcja opiera się na niewinnej fermentacji. Co o tym myślicie? Jeśli macie jakieś inne info to wklejcie tu coś z łaski swojej 🙂
glutaminian sodu jest chemią,ale z tego co wiem nie jest to niewege składnik.
Ale za to kostki bulionowe zawierają przeważnie E635,E631 i E627(nazw nie pamiętam),a te składniki są niewegetariańskie i produkowane są np z suszonych ryb. Myślę, że Euridice miała na myśli któryś z powyższych dodatków.
A glutaminian jakby nie było-nie jest zdrowy,lepiej go więc unikać.
vegete odradzam uzywac, chyba ze jest 100% roslina. Do tej zwyklej sa dodawane skory z ryb mimo ze w skladzie nie ma nic napisane. Przestalam jej uzywac gdy tylko sie o tym dowiedzialam mimo ze rodzinka sie troche dziwnie patrzy na moje wyczyny w kuchni ale to nic 😀
[i] bulion warzywny[/i]
Sama sobie robie jedzenie na kostkach knorra warzywnych. Nie mam problemów z rodziną bo mieszkam na stancji. Tylko czasem współlokatorzy się dziwią jak to można nie jeść mięsa bo oni jak najbardziej mięsożerni.... :casstet:
Acha i nie jestem wegetarianem, tylko laktowegetarianem i najczęściej jadam zupy typu pomidorowa z ryżem, pomidorowa z makaronem, pomidorowa z makaronem, ziemniakami i marchewką, ziemniaki z masłem i przyprawą typu wegeta lub warzywko. I mam pytanie: czy idzie zrobić naleśniki z jabłkami bez użycia jajek? Bo mi sie tak nie wiem czy dobrze kojarzy, że naleśniki robi sie z jajkiem?
da sie, bez problemu. nawet mleka nie trzeba dodawac. mieszasz wode, make i troche oleju do smazenia i juz! C: nawet nie trzeba polewac patelni olejem, dzieki temu, ze jest on juz w ciescie.
pozdawiam c:
animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!
ostatnio sama dałam podobny temat;) No i od tamtej pory zupy gotuje na kostkach Knorra co prawda ich prawowita nazwa to "Bulion z oliwy z oliwek i ziołach do makaronu i ryżu" ale w zupie bardzo dobrze smakują;)
No i część robiłam na jakiś takim warzywku cyz czymś podobnym...
A, takie inne kkostki Knorra, specjalnie czytałam w skłądzie, kiedy przekonywali mnie, że niby to sama chemia, jest napisane mięso kurze i tłuscz kurzy, w sumie to było nie więcej niż 5%, ale jednak...
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja