Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

cz prazenie nasion jest szkodliwe?  

  RSS

alias
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 108
15/10/2006 12:52 pm  

praze nasiona slonecznika, dyni, siemienia lnianego, orzechow itd
kiedys czytalem/slyszalem ze podgrzany olej zmienia swoje wlasciwosci na toxyczne i nalezy jesc tylko taki "na zimno" w salatkach

skoro w tych nasionach jest olej to moze one staja sie rowniez toxyczne po uprazeniu?

z ta toxycznoscia to chodzilo chyba ze izmoery cis przechodza w trans, i moze to powodowac raka, szybsze starzenie sie, z wzgledu na olbrzymia ilosc wolnych rodnikow itd ( ale pewien nie jestem bo to kilka lat temu zaslyszana wiadomosc)

macie jakies wiaodomsci/linki na ten temat?

zesraj sie a nie daj sie


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
15/10/2006 7:12 pm  

Nasiona na spożycie powinno się moczyć, pokiełkować i zmielić bezpośrednio przed spożyciem.
Co do prażenia nasion polecam zapoznać się z pojęciem: Reakcja Maillarda (włosy na głowie się jerzą).
http://bioinfo.mol.uj.edu.pl/articles/Zablocka05
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda
http://www.witalnosc.pl/modules.php?name=Witalnosc&op=co_nam_szkodzi
http://www.surawka.republika.pl/W7.htm
http://niejedzenie.info/polski/leczenie/WeslawHHI.html

Z innego forum:
http://weg.fora.pl/about112.html

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
quueeen
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 86
15/10/2006 10:49 pm  

...ja prażę na sucho sezam, płatki owsiane, kasze jaglana czasem....mi lekarz zaleca to , bo ziarna wtedy dostają wiecej energii...


OdpowiedzCytat
alias
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 108
16/10/2006 1:45 pm  

wiecie, to zaskakujace jak wiele lzych nawykow zywieniowych wprowadzono do zycia w spoelczenstwie jako obowiazujaca norme i zdrowa poprawnosc SZOK!!!!!!

linki od jedrusia udawadniaja rzeetelnie szkodliwosc wszystkich przetwarzanych termicznie produktow, nie tylko traca one wiekszosc swych wartopsci ale staja sie toxyczne

tutaj wkeljam podsumowanie z 1 z artykulow:

1) aby polepszyć samopoczucie oraz wzmocnić system immunologiczny wskazane jest konsumowanie dużych ilości termicznie nie obrabianej, surowej, ożywionej żywności na każdy posiłek,

2) temperatura [powyżej 45OC] niszczy zawarte pożywki; nie tylko termicznie obrobione pożywki są nieosiągalne, ale wszelkie pozostałości są trujące, osłabiające system immunologiczny,

3) wstrzymaj się od faszerowania własnego ciała truciznami osłabiającymi system immunologiczny; unikaj pokarmów termicznie obrabianych oraz w inny sposób przetworzonych,

4) jeżeli już podgrzewasz pokarm to jedynie do ok. 40oC, generalnie im niższa temperatura oraz czas obróbki tym lepiej,

5) postaraj się o przepisy przejściowe odpowiednio łączące surową, organiczną żywność dochodząc do co najmniej 85%-towej surowej diety.

ps
dzieki jedrus, obserwuje twoje odpwoiedzi jzu od dluzszego czasu, podziwiam wiedze:)

wiecie, czlwoiek to jendka ma instynkt i intuicje, od zawsze mailem niechec do miesa i gotowanych potraw i sila je w mnie wmuszano az sie przywyczailem ( co odbilo sie na moim ciele a zwlaszcza zdrowi bardzo niekorzystnie), wraz z wkroczeniem w doroslosc i swiadomosc zycia, wracam jednak do mojego instynktu co i innym radze
sluchjace swojego organizmu:)

zesraj sie a nie daj sie


OdpowiedzCytat
Inesita
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 85
20/10/2006 6:58 pm  

Mam takie pytanko, po co właściwie moczy się orzechy, bo roślin strączkowych to wiadomo nie zje się na sucho ale orzechy to już można przecież.

raaraa swami raaraa!


OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 606
20/10/2006 7:03 pm  

Są lzej strawne.


OdpowiedzCytat
  
Praca