jestem fanatyczka razowego pieczywa i wszystkiego co gruboziarniste. kupiłam sobie więc mąkę razową. ale poprsotu porażka bo nie wiem co mamteraz z nią zrobić......
wczoraj chciałam sobie zrobić gofry. to było skazane na klęskę..... czułam to od samego początku 😡 wogóle nie odchodziły od gofrownicy. zrobiłam dwa i miałam kupkę okruchów zamist gofrów 🙁
macie jakies patenty na dobre rzeczy z takiej mąki???
Do produktów "lekkich", takich jak gofry czy naleśniki, gdzie używa się rzadkiego ciasta, polecam zmieszanie mąki razowej ze zwykłą w proporcji 1:3.
A poza tym, z razowej można robić chyba wszystko, co ze zwykłej :). Ciasta (mogą wyjśc cięższe i twardsze, ale jakoś mi to nigdy nie przeszkadzało), chleb, pizze...
sajetan_tempe
kiedyś zrobiłem wegańskie pierogi ruskie były bardzo dobre,chleb mozna upiec,naleśniki,lane ciasto >więcej przepisów znajdziesz na stronach poświęconych kuchni wegetariańskiej:)pozdrawiam
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
"wielki mały człowiek"
Ja kupiłam ostatnio i mam zamiar upiec sobie chlebek a tak będe robiła naleśniki może ze zmieszaniem ze zwykła jednak dla ostrożności, dodawac do sosów ,do wszystkiego .
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
A ja nie lubię naleśników z jajkami robię bez wcześniej były z mąki białej ale następnym razem spróbuję z razowej w proporcji 3:1 i zobaczymy 🙂
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
Nie wiem ,ale ja robię takie z przepisu Tofki kiedyś pisała na tym forum odeszła wpisz w wyszukiwarce naleśniki tofki i sama zobacz mi takie najbardziej smakują z jajkiem to już nie ten smak nie ten kolor wiesz ja lubię takie blade.
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
Słuchajcie a czy można mrozić naleśniki?
Postanowiłam zrobić sobie naleśniczki jaglano-gryczano -pszenne i teraz boję się by proporcje nie skopać czy myślicie ,że będzie ok 45 g mąki pszennej białej 45 g mąki razowej pszennej ,30 g kaszy jednej i drugiej?
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
Ja również mieszkam w małym mieście, ale na szczęście mamy tutaj sklep ze zdrową żywnością. Właśnie tam kupuję mąkę razową i za 900 g płacę ok. 8-9 złotych.
Ostatnio, wraz z mamą pokusiłyśmy się na zrobienie jabłecznika z mąki razowej. Według mnie był niebo lepszy niż z "normalnej" mąki i miał cudnowny, złoty kolor, ale wyszedł bardzo tłusty, a przede wszytskim słodki... Myślę, że mąka razowa po prostu nie wchłania tak jak mąka biała cukru i tłuszczu, więć następnym razem podejmę próbę zmienienia przepisu i dam mniej tłuszczu i zdecydowanie mniej cukru 🙂
Pozdrawiam
Magdalena
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja