jak chodzi o słodycze to: wymiata czekolada kujawianka porzeczkowa z reala,czekoladka z polomarketu i tez taka czekolada sprowadzana z niemiec z nadzieniem miętowym,maja w Toruniu na rynku (manhatan),i oczywiście kochane tesco i batoniki musli z czekoladką 🙂
[edytowane 15/11/2008 od agata18]
lady vegan
Mielę orzeszki ziemne (lekko podprażone smaczniejsze, ale wiadomo, że mniej zdrowe), dodaję sól morską i olej arachidowy. Mieszam do momentu, gdy masa będzie w miarę gładka. Nie dodaję wody (jest w niektórych przepisach), wolę taką bardziej "tępą", porowatą masę. Robię wszystko na oko. Pyszne 🙂
jezeli chodzi o zelki to mozna kupic na pektynie,mam wlasnie takie w domu. firma katjes,maja napis na opakowaniu "yoghurt-gums".bardzo dobre:)
a widzialam ostatnio weganska czekolade w carrefurze bodajze.(w gal.dom.we wrocku),czytalam sklad z ciekawosci,ale tylko gorzka,bo mleczna byla z mlekiem;p (ale nie mialy niczego nieweg...tak mi sie wydaje;p,wiec ta mleczna tez moze byc),nie pamietam firmy,ale byly na zdrowej zywnosci.;p
lindt tez ma chyba weganskie czekolady.te bez niczego gorzkie.chyba.;D
ja w kazdym badz razie slodyczy nie jem.(kilka dni temu kupujac te zelki zrobilam wyjatek,bo mam problemy ze stawami a zelatyna niby jest dobra na stawy,wiec stwierdzilam,ze moze pektyna tez;p)
zelki dobre,ale moim zdaniem troche zbyt slodkie i zbyt kwasne;p. raz wydaja sie za slodkie a chwile pozniej za kwasne.od czasu do czasu,po 1 sztuce moga byc,ale wiecej zjesc sie nie da.;p
ehhh... kiedys byłam uzależniona od czekolady, teraz nie jem slodyczy, zamiast tego podżeram orzechy i suszone owoce. Nie potrafie sobie tylko odmówić czekoladowego mleka sojowego alpro, czasem kupuje desery, strasznie drogie 😡 . Zaintrygowały mnie sojowe krówki - jadł ktoś? Nie patrzyłam na skład, widziałam tylko na polce w sklepie. Chyba firmy dr soja (tak mi sie wydaje bo opakowanie było podobne do sojowego budyniu w proszku). A! bio puding ostatnio kupiłam w proszku, czekoladowy 😎 oczywiście, ale za 1 opakowanie ponad siedem złotych....
krówki sojowe są z tzw smalcem cukierniczym podobno to zwykły smalec:/
Jeśli już to będzie to tzw tłuszcz cukierniczy. To mieszanina różnych tłuszczy , w tym i smalcu
[i]
Tłuszcze cukiernicze otrzymuje się z rafinowanych tłuszczów roślinnych utwardzanych i ciekłych takich jak rzepakowy, sojowy, arachidowy, oraz tłuszczów zwierzęcych: smalcu, tranu utwardzonego a dodatkiem emulgatora, lecytyny lub emulgatora i lecytyny.
Źródło: http://technologi.wizytowka.pl/
[/i]
Zaintrygowały mnie sojowe krówki - jadł ktoś?
Próbowałam , jak dla mnie stanowczo za słodkie. 😉
kupiłam w końcu te sojowe krówki i baaardzo się zawiodłam 🙁 .
Oto skład podany na opakowaniu:
cukier, syrop skrobiowy, tłuszcz roslinny, białko sojowe (5%), aromat waniliowy identyczny z naturalnym.
A oto skład podany na papierku, w który każda krówka była owinieta:
cukier, syrop skrobiowy, białko sojowe, tłuszcz cukierniczy, maltodekstryna, błonnik, lecytyna, aromat waniliowy identyczny z naturalnym.
o kurcze...
😉
Pisalem kiedyś do tej firmy Dr. Soya
Odpisali mi ,że do batonów i słodyczy stosują tłuszcze roślinne.
Zresztą mają duży asortyment wyrobów wege.
Chyba raczej nie robią wałków 😉
Bardzo dobre jest masło orzechowe z kawalkami orzechów firmy Primavka 🙂
Paluszki lizać!
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja