Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wasze ulubione zioła  

Strona 1 / 4 Następny
  RSS

kamma
stały bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 669
01/05/2007 9:51 pm  

Napiszcie, jakie są Wasze ulubione zioła, skąd je bierzecie i do czego stosujecie?

Ja jestem maniaczką cząbru - sypię do prawie wszystkich słonych potraw: sałatek, kanapek, tostów, pizzy, dań głównych, kotletów... Trochę cząbru zawsze mi się uhoduje w ogródku, ale używam go takie ilości, że muszę dokupować:)

A inne zioła lubię do konkretnych warzyw:
bazylię do pomidorów i czosnku,
koperek do ziemniaków, marchewki, groszku, cukinii,
kminek głównie do ziemniaków (i do kotletów, ale to nie warzywo;) ),
natka pietruszki do każdego zupowego zestawu warzyw,
tymianek do kalafiora, marchewki, brokuła,
majeranek do strączkowych...
można wymieniać i wymieniać:)

podskoczyć i nie trafić w ziemię


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 4164
01/05/2007 10:11 pm  

Oregano jest nr 1. Ale generalnie nie umiem stosować tych przypraw, nic mi do niczego nie pasuje 🙂
Aha, liście laurowe do soczewicy.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
wykreconaZwyboru
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 136
01/05/2007 10:16 pm  

oregano uwielbam a poza tym zawsze do każdej potrawy wrzucam wszystkie zioła jakie mam bo lubię sobie różnie mieszac i zawsze coś dobrego z tego wychodzi;)

Szpitale, wiezienia i burdele - oto prawdziwe uniwersytety zycia. Mam dyplomy wielu takich uczelni. Mówcie mi


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 1730
01/05/2007 10:55 pm  

Kompletnie nie potrafię przyprawiać i do potraw dodaję po prostu wszystkiego po trochu 😉 Z ziół używam bazylii, oregano i majeranku, suszonych ze sklepu.
Innych ziół za bardzo nie znam. Natki pietruszki nigdy nie lubiłam, a koperek jakoś mnie nie kusi.
Za to maniakalnie dodaję do wszystkiego czosnku, choć raczej nie liczy się jako zioło 😉

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
Apulejusz
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 124
02/05/2007 12:57 am  

[b] [/b] kamma [b] [/b] bardzo mi miło, ze zaczełaś ten temat, ponieważ ja jestem maniaczką ziół.
Oczywiście cząber uwielbiam:) jest u mnie niemalże numerem jeden.

Niemalże, bo jesli chodzi o zioła "niekoniecznie przyprawowe", to ubóstwiam nagietek, rumianek, lawedndę, melisę, szałwię i mietę. Te hoduję na działce. Na parapecie okiennym natomiast: bazylię, tymianek, cząber, estragon, pietruszkę.
Z tych "działkowych" robię kosmetyki, woreczki zapachowe, potpourri itp. 🙂

[url=http://www.forumveg.webd.pl] [img]http://www.forumveg.webd.pl/album_pic.htm?pic_id=321[/img] [/url]


OdpowiedzCytat
kamma
stały bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 669
02/05/2007 1:07 am  

O właśnie, i po to założyłam, żeby się trochę powymieniać zielarskimi doświadczeniami.
Ja w tym roku wreszcie zlokalizowałam podbiał i sporo nasuszyłam, będę robić karmelki na ból gardła, z tymiankiem i prawoślazem jak znajdę gdzieś w przyrodzie.

Bardzo lubię miętę, moim rodzicom rośnie w ogródku jak szalona, więc zawsze mam domową - świeżą lub suszoną. Dodaję do sałatek, dań głównych... i robię pyszną wiosenną zupę miętową! To właściwie jest zupa jarzynowa, ale dodaję sporo wywaru z mięty.

podskoczyć i nie trafić w ziemię


OdpowiedzCytat
Apulejusz
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 124
02/05/2007 1:16 am  

Podbiał! Tak, jest świetny na chore gardło. Polecam też ziele świetlika na opuchniete lub przemęczone oczy. Świetlik rośnie zazwyczaj na bardzo czystych ( w sensie ekologicznym) łąkach no i jest częściowo pod ochroną (ale zbierać mozna), więc trzeba zostawić zawsze kilka roslin.
Lubie też: lubczyk - świetny do zup,
nostrzyk żółty - cudowny do toników, kremów i maseczek , a jeśli już pisze o kosmetykach, to polecam też suszone i sproszkowane kłącze kosaćca (irysa) - służy jako naturalny utrwalacz przydatności do użycia.
Na łąkach zbieram też fiołek trójbarwny (bratek) i babkę lancetowatą - doskonała na stłuczenia, opuchlizny i siniaki.
Z suszonych lisci malin, poziomki, a także z owoców (też suszonych) malin, poziomki, tarniny, głogu, dzikiej róży, dzikiego bzu robię herbatki owocowe. Wystarczy dodać kwiat hibiscusa, cynamonu, goździków, suszonych jabłek. Uwielbiam też kwiat lipy:)

[edytowane 1/5/2007 od Apulejusz]

[url=http://www.forumveg.webd.pl] [img]http://www.forumveg.webd.pl/album_pic.htm?pic_id=321[/img] [/url]


OdpowiedzCytat
EvilOne
stały bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 829
02/05/2007 1:17 am  

Kminek z kapustą kiszoną;) naprawde, uwielbiam!
bazylia do zup...
koperek do zielonego ogórka i sałaty... a do ziemniaczków... mniam! a jestem po kolacji:)

hide and seek


OdpowiedzCytat
ladypandora
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 17
02/05/2007 2:17 am  

Połączenie oregano i bazylii... do wszystkiego 🙂 kocham kocham kocham 🙂
Poza tym to może nie jest zioło, ale przyprawa bez której żyć nie umiem : curry.
Oczywiście natka pietruszki do każdej zupy i koperek do zimniaczków i sosów sałatkowych.

lady pandora


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 4164
02/05/2007 4:40 am  

A, myślałam, że chodzi o przyprawy 🙂
Innymi ziołami się też interesuję (mam na myśli lecznicze:)).

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
elis99
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 219
02/05/2007 6:15 am  

Moje ulubione zioła.. hehe .. napewno koper suszony,papryka słodka&ostra i pieprz..
Dodaje dosłownie do wszystkiego 😛

I'm so sick of fights I hate them .. Come on let me hold you touch you feel you


OdpowiedzCytat
siwcia
stały bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 661
02/05/2007 12:56 pm  

Świeże zioła dodaje w zasadzie do wszystkiego:
oregano
bazylię
natkę pietruszki
kolendrę
czomber
tymianek
estragon
koperek
Uwielbiam je dodawać do surówek ale i do zupek i innych potrawek z warzywkami w roli głównej:)Jak nie mam pod ręką świerzych to zastępuję suszonymi,ale tego raczej wolę unikać:)


OdpowiedzCytat
Wege-Aneta
forumowy expert
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 1084
02/05/2007 2:11 pm  

bazylia
papryka slodka
tymianek
kminek
lubczyk
majeranek
oregano

jestem w fazie testowania roznych ziol, poniewaz wczesniej jakos do potraw ich nie dodawalam 😀


OdpowiedzCytat
wykreconaZwyboru
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 136
02/05/2007 4:06 pm  

goździki są jeszce dobre...szczególnie do grzanego piwa/wina zimą:P

Szpitale, wiezienia i burdele - oto prawdziwe uniwersytety zycia. Mam dyplomy wielu takich uczelni. Mówcie mi


OdpowiedzCytat
EvilOne
stały bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 829
02/05/2007 4:17 pm  

i z cynamonem:) ale ciężko takie precjoza dostać w sklepie dobrej jakości....
a ja mam szczęście-u mnie w ogrodzie maggi rośnie jak szalona;)

[edytowane 2/5/2007 od EvilOne]

hide and seek


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 4 Następny
  
Praca