-zioła prowansalskie, majeranek( to z tych kupowanych)- praktycznie do wszystkiego
-kminek, natka pietruszki( z ogrodu od Babci);
-bazylia(próbuje ją wyhodować ponownie na parapecie, rok temu rosła pięknie)-do pomidorów,ogórków, zup, past itd
-mięta rośnie w babcinym ogrodzie, ale teraz zaparzam sklepową
-koperek(ziemniaki z koperkiem to jest to)
Assasello, jak naturalne, to pewnie 😉
Sadzę zioła od dawna, dzięki czemu mam ich sporo w swoim ogródku. Niektóre znajduję też na łące. Moim ukochanym i ulubionym od dziecka jest mięta. Mam jej kilka odmian u siebie i pijam miętową herbatkę, ale dodaję też świeże listki do wielu potraw.
Uwielbiam herbatki ziołowe, ale najlepiej z ziół mieszanych.
Majeranek i bazylię używam za to powszechnie do jedzenia.
Lubie majeranek i zioła prowansalskie; sypie je do większości dań, a także robie z nich skręty i pale 😛
Palenie ziół jest dużo "zdrowsze", czy raczej mniej szkodliwe niż papierochów. Oczywiście są zioła, których palenie jest prawnie zabronione...
Ale żeby robić skręty i palić to jeszcze nie próbowałem 😮
Dla jaj tak napisałem, Stanisławie 😀 :rotfl:
O jaki rewelacyjny temat odkopałam!!! 😀
Moje ulubione zioła i przyprawy to:
- bazylia i oregano do dań pomidorowych,
- lubczyk do zup,
- pietruszka do chyba wszystkiego,
- koperek do ziemniaczków,
- kminek do kapusty,
- majeranek do strączków
- kurkuma do dań indyjskich,
- czosnek,
- chilli,
- curry,
- z mieszanek to garam masala (dania indyjskie),
- zioła prowansalskie,
- czubrica zielona do strączków i twarożków.
Sporo tego, jestem maniaczką przypraw 😀
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja