Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kcal na sucho czy na mokro?  

  RSS

xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1730
17/08/2007 3:19 am  

Od dawna dręczy mnie pewna sprawa. Mianowicie chodzi o wartość energetyczną takich produktów jak makarony, kasze, strączkowce, kotlety sojowe. Czy wartośc podana na opakowaniu to kcal na 100g SUCHEGO produktu czy po przygotowaniu??

Rozum każe mi się skłaniać ku tej pierwszej opcji. W miarę gotowania np. makaronu wchłania on coraz więcej wody, staje się przez nią cięższy i tym samym zmienia się jego energetyczność na 100g... Tak?

Proszę o wyrozumiałość ;> Po prostu musiałam zapytać, dłużej nie wytrzymam tej niepewności :p

pozdrawiam

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
17/08/2007 3:22 am  

Raczej podaje się na sucho.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
moniulekm
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 188
17/08/2007 2:58 pm  

Zdecydowanie na sucho.


OdpowiedzCytat
Nantosvelta
forumowy expert
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1115
17/08/2007 7:48 pm  

To jaki jest przelicznik? 😮
Ja to mam kalorie... w sumie ich nie mam 😛 , ale mam przyjaciółkę, która się wiecznie odchudza 😛

The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.


OdpowiedzCytat
  
Praca