Spaghetti, to makaron. Przeważnie robi się go z mąki i wody, ale być może jadłaś taki, który zawierał jajka, chyba, że Ci to nie przeszkadza. Składy, składy i jeszcze raz składy. I dużo czytaj forum, bo tematy się powtarzały. Jeśli chcesz wiedzieć, czy sos jest wegehetariański, właśnie sprawdź skład.... Z serem to samo (podpuszczka)....
Dużo czytaj
Akurat w tym makoronie do spagetti co mam to jest maka pszenna, woda i wzbogacająca witamina A. ( to chyba ok..?:)) Właśnie z tym serem wiem, le czy da sie jeść spagetti bez sera, nie wiem.... może czymś zastąpić...? eh... Wiem, dostałabym oskara za zadawanie pytań.
Ja nie jem sera i makarony bez niego świetnie mi smakują..... Jeśli jednak chcesz go jeść i obawiasz się o podpuszczkę, nie o mleko, to zajrzyj do wątku o serach i podpuszczkach - znajdziesz tam też firmy, które używają tej makrobiologicznej, nie zwierzęcej. A czym zastąpić ser? Masz baardzo szeroką gamę produktów, którymi możesz to zrobić. Da się jeść spaghetti bez, sera, przecież nie tylko jeden rodzaj przygotowania tego makaronu istnieje.....
[edytowane 18/9/2007 od vegetena]
Najlepiej jeść spaghetti z pszenicy twardej durum bez żadnych polepszaczy czy dodatków w składzie. To jest tradycyjny włoski makaron. A sera do tego nie jadam nigdy, za to sosy z pieczarek, pomidorów itp.
A co do gotowych sosów - dla zdrowia lepiej trzymać się od nich z daleka.
[edytowane 18/9/2007 przez Lily]
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
A co do gotowych sosów - dla zdrowia lepiej trzymać się od nich z daleka.
Otóż to! 😉 Takie sosy, nawet 'wege' to same sztuczności, pozbawione witamin i wartości odżywczych.
[b]Wege-mewka [/b], a może taki sos?
😉 Posiekaj niedużą cebulę i podsmaż ją lekko na oliwie. Trzy pomidory polej umyj, polej wrzątkiem, a potem zimną wodą. Dzięki temu łatwo obierzesz je ze skórki. Pokrój je w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli. Duś na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Jeśli lubisz, dodaj ząbek czosnku, pokrojone oliwki. Już na talerzu, posyp makaron świeżą natką pietruszki. Przygotowanie - kilkanaście minut. Niebo w gębie i koktajl witamin, w przeciwieństwie do sklepowego paskudztwa. Smacznego! 😉
U nas w domu corocznie robi i słoikuje się sos-keczup pomidorowy, który nadaje się do wszystkiego - ryżu, makaronu, gołąbków, chleba, ziemniaków, itepe. Skład: przetarte pomidory, jabłka, cebula i przyprawy. Zero świństw :> Trochę z tym pracy, ale zapas na cały rok, wystarczy odkręcić słoik 😉
http://www.explosm.net/comics/random/
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja