Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Czy wegetarianie mogą jeść słodycze?  

Strona 22 / 29 Wstecz Następny
  RSS

Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
20/01/2010 1:08 am  

[quote Szymon1980kat] greene to ciekawe, że odstawienie nawet miodu ci pomogło. Czy aby na pewno ma to jakiś związek z nabraniem lepszej formy? Miód to same zdrowe węglowodany - glukoza i fruktoza, a takie same są też w owocach.

Szymon1980kat na niektóre osoby miód działa alergicznie.
Niemowlętom poniżej 12 miesięcy nie powinno się podawać miodu
http://www.ochoroba.pl/artykuly/1311-miod-nie-dla-niemowlat
Alergia na miód
http://www.jaalergik.pl/strona_77.html

W miodzie oprócz węglowodanów są różnorodne białka pochodzące z pyłków, to właśnie one są odpowiedzialne za alergie.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 238
20/01/2010 11:30 pm  

Alergeny są wszędzie, też w wegańskich produktach, nie tylko w miodzie. Każdy alergik musi czegoś unikać. Mimo to, Jędruś, mocno cię przepraszam, że zacząłem tu pisać o miodzie w superlatywach, w końcu mamy tu szkalować produkcję miodu i odwlekać ludzi od jego kupowania, aby tylko pszczółki nie 'ginęły'. Moje pisanie o zaletach miodu nie daj Boże jeszcze zachęci ludzi do jego spożywania, a to może zaszkodzić celowi weganizmu. Oki wygrzebujmy więc tylko same jego wady.


OdpowiedzCytat
greene
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 337
21/01/2010 12:25 am  

Wybacz że się wtrącam Szymonie1980kat, ale chyba przesadzasz, nie uważasz? Niepotrzebnie doszukujesz się jakichs ukrytych podtekstów w zwykłych informacjach. Nie chodzi przecież o jakąkolwiek propagandę wegańską. Ani o brużdżenie na niektóre typy produktów ani o ich nadmierne wychwalanie. Tyle.


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1236
21/01/2010 1:40 am  

Zrobiłam na sobie eksperyment.
Przez kilka tygodni nie jadłam produktów zawierających cukier. Wyłaczyłam z diety oczywiście wszystkie słodycze, miód a także produkty ze słodzikami. Efekt był taki, że przybyło mi energii o jakieś 100%. Poprawiła się cera, figura wysmukliła się, nie odczuwałam już chronicznego zmęczenia (z czym miałam nie lad problem). Po kilku tygodniach zrobiłam "off". Skusiły mnie batoniki mussli. Skutek? Totalny spadek energii i odporności i gorsza przemiana materii. Jakiś czas temu nawet przeczytałam w jednej książce "smak zdrowia" P. Holforda o powiązaniu spożywania cukru a spadkiem energii i odporności. Warto samemu sprawdzić na sobie.

Kilka razy oglądałem program - "rozmiar w dół". Nie pamiętam tylko na jakiej stacji - tvn style, zone club czy polsat cafe? Robią tam taki test, że dają dobrze odżywającemu się dietę osoby źle odzywiającej się do tej pory. Było niedawno o słodyczach. Jakaś wielokrotna mistrzyni w pływaniu, wytrzymała diete wysokocukrową przez 9 dni na 14, ale była już strasznie wyczerpana. Musiała zjadać 5 batoników czekoladowych dziennie. Efekt - spadek energii, wypryski na twarzy, zaburzenia w trawieniu, wymioty i inne nieciekawe dolegliwości.
Ja wcześniej zrezygnowałem ze słodyczy ale takimi programami utwierdzam się w swoim przekonaniu, że dobrze zrobiłem :).

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
greene
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 337
21/01/2010 2:30 am  

Bułku, też kiedyś oglądałam ten program. On leci na tvn style 🙂
Z tym cukrem to wszytsko prawda. Ja walczę z tym okropnym nałogiem połowę swojego życia. Bolą mnie nie tylko złe skutki spozywania cukru ale także to, że niemal cały asortyment słodyczy i czekolady w sklepach pochodzi z wybrzeża Kości Słoniowej, gdzie niewolniczo pracują nieletni


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 238
21/01/2010 6:36 pm  

No ale greene co ma wspólnego spadek energii z powodowaniem alergii przez m.in. pyłki roślin które są zawarte m.in. w miodzie? Zresztą na ciebie miód na pewno nie podziałał alergicznie, a jeśli mimo to cię osłabił, to na pewno przez inny czynnik niż jakieś pyłki. Niektórym ludziom pomaga jakiś produkt i poprawia w czymś działanie ciała, jednak nie mogą ich spożywać, bo mają na niego uczulenie.


OdpowiedzCytat
greene
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 337
21/01/2010 8:06 pm  

Prawdopodobnie Jędrusiowi chodziło o to, że miód nie jest w 100% przyswajalny przez kazdy ludzki organizm, że nie jest pokarmem całościowo idealnym.
A jak napisałam wyżej- miód jadłam tylko parę razy w miesiącu, więc bardzo możliwe, że on nie przyczyniał się w żaden sposób do spadku energii. Ale tego nie jestem pewna. Za mało mam informacji i żywieniowej wiedzy aby móc się wypowiadać na temat miodu i węglowodanów.


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 238
23/01/2010 12:49 am  

Wszędzie gdzie pisało o miodzie, czytałem że miód jest szybko i łatwo przyswajalnym produktem. Tylko w jaki sposób ten miód ze względu na swoje alergenne pyłki ma osłabiać zdrowych ludzi i odbierać im energię? Przecież to może tylko u uczulonych ludzi coś zakłócać, ale u masy zdrowych ludzi takich jak ty? Nie należy przypisywać miodowi swojego ujemnego działania wszystkim ludziom, lecz tylko garstce na niego uczulonych;) Inaczej musielibyśmy też krytykować zboża i mąkę, bo zawierają szkodzący cukrzykom gluten.


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1730
23/01/2010 1:05 am  

Gluten i cukrzyca nie mają ze sobą nic wspólnego 😮 Tak nawiasem mówiąc.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Celiakia

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 238
23/01/2010 1:33 am  

To nawet lepiej, bo wychodzi na mój plus. Na cukrzycę cierpi o wiele więcej osób. Zaś tylko 1% ludzi nie toleruje glutenu zawartego w zbożach, a więc tym bardziej nie można by tłumaczyć u ludzi spadku energii czymś, co występuje u tak małej liczby osób, analogicznie jak miodem.


OdpowiedzCytat
greene
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 337
23/01/2010 2:36 pm  

Szymonie1980kat, przeciez parę postów wyżej wyraźnie napisałam że nie mam odpowiedniej wiedzy zywieniowej i dostatecznie duzo informacji na temat miodu. Wiem tylko ze przeprowadziłam na sobie miesięczny eksperyment który polegał na wyeliminowaniu cukru i słodkich rzeczy z jadłospisu (pomijając owoce) a efekt był znakomity. Jednakże nie wiem, nie mam zadnej pewności że do dobrego samopoczucia przyczyniło sie wyeliminowanie miodu. Już znudziło mi się powtarzanie tego co post, daj już spokój. [b] [/b]


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 238
23/01/2010 3:50 pm  

greene ale ja nie mówię o tym co ty ciągle powtarzasz. Chodziło mi tylko o brak związku reakcji alergicznych u garstki osób z jakimś osłabianiem i okradaniem z energii u ludzi ogólnie. Po co ujemne działanie miodu związane z alergią rozciągać na wszystkich zdrowych ludzi.


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 238
26/01/2010 9:44 pm  

Jeśli chodzi o moje słodycze, to próbuję się uwolnić tylko od jednej pyszności, która dostarcza mi rozkoszy podniebienia. Jest to coś w rodzaju czekoladowych kulek owsianych, które dawniej sobie robiłem wg przepisu. Pomyślałem: po co męczyć się z gotowaniem masy, skoro można dać gotową masę. I tak powstała mieszanka górskich płatków owsianych i dwusmakowego kremu czekoladowego "Duo Spread" firmy Tesco. 200g płatków owsianych zalewam wrzątkiem. Gdy napęcznieją będąc gorące, dodaję do nich połowę słoika kremu (350g), który rozpuszcza się pod wpływem ciepła. Nie mieszam płatków i kremu za dokładnie, bo smaczniejsze jest to w formie drobnego przekładańca. Coś na zasadzie drinków "wstrząśnięte, nie mieszane". Wtedy intensywniej czuć smak każdego ze składników, które się wtedy przenikają. Niebo w buzi. Byle nie robić tego z takim czymś jak Nutella bo to wtedy jest feeee.
Za każdym razem mówię sobie że to już ostatni raz, ale pokusa czasem wygrywa. Udało mi się jednak odzwyczaić od różnych ciastek w zakładzie mojej pracy, gdzie konfekcjonuje się ciastka. Mamy tam ciastka pod nosem i możemy sobie jeść ile chcemy. Jednak świadomość że niszczą zęby i psują działanie mojej diety pozwoliła mi się od słodyczy uwolnić.


OdpowiedzCytat
greene
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 337
27/01/2010 2:55 pm  

ja też odstawiam słodycze- po raz kolejny (chyba z tysięczny raz). Wiem, że mężczyźni tego nie zrozumieją, ale najgorzej jest przed miesiączką. Mam w avatarze timona a obżeram sie wtedy jak pumba 😛 Dlatego staram się mieć zawsze pod ręką winogrona, banany i moje nowe odkrycie- żurawinę, aby przypadkiem nie wpaść na głupi pomysł pobiegnięcia do sklepu po czoko. obecność kolorowych owoców w zasięgu wzroku, skutecznie hamuje apetyt na jakąkolwiek chemię 🙂 Przynajmniej narazie.

[edytowane 27/1/2010 przez greene]


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
27/01/2010 9:24 pm  

A żurawina to chyba mocno słodzona? Nie spotkałam takiej bez cukru, bo ona jest bardzo kwaśna z natury.
Ja mam teraz wielki stres, nie mam siły się opędzać od słodyczy. Dziś pożeram szarlotkę.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Strona 22 / 29 Wstecz Następny
  
Praca