Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Majonez i ocet u wegetarian  

Strona 3 / 3 Wstecz
  RSS

JankeS
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 234
18/05/2010 7:07 pm  

Temat trochę stary, ale może ktoś skorzysta. Chodzi mi o majonez - do niedawna unikaliśmy go 'jak ognia' ponieważ nie jemy kupowanych jajek (chyba że 0, ew. 1), robiliśmy też własny z fasoli, ale odkryliśmy, że na rynku pojawił się majonez Hellmann's Olivio, który jest robiony na jajkach kur z wolego wybiegu. Widać coś się rusza w kwestii jajek, widać to choćby na sklepowych półkach 🙂

P.s. Olivio ma też 50% mniej tłuszczu niż standardowy
P.p.s. Jest też inny majonez tej firmy, chyba light który jest robiony na jajkach ściółkowych


OdpowiedzCytat
Kakusia2012
forumowicz
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 44
18/05/2010 9:27 pm  

Co do octu to używam jabłkowego, a majonezu w ogóle, bo to niezdrowe takie fe 😉
Jak ktos ma fajny przepis na majonez (laktoowowege) to ja poproszę ;D


OdpowiedzCytat
mathilda
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 115
28/05/2010 2:21 am  

O, Lily, super przepis 🙂

Ja ostatnio wymodziłam cos podobnego, tylko bez mleka a z kawałkiem ogórka jako "rozwadniacza" i było mniami 🙂 Taki majonez z tofu ma też poważną zaletę: jakieś 70% kalorii mniej niż majonez sklepowy 🙂 Ostatnio w sumie znalazłam na półce coś, co ma 112kcal/100g i jest bze jajek, ale z mlekiem w proszku, więc odpada. W ogóle zauważyłam, że mleko w proszku jest wysoce naduzywane przez producentów żywności. Dodają to nawet do płatków...

Jestem. Tworzę. Czasem długo siedzę w nocy. Czasem noc długo siedzi we mnie.


OdpowiedzCytat
Strona 3 / 3 Wstecz
  
Praca