O cykorii wiem tyle, co usłyszałam od wykładowcy na genetyce: jeśli jest przechowywana w ciemności i w temp. pokojowej to jest pyszota, jeżeli na świetle i/lub w chłodzie to robi się gorzka. Póki co, to cykorii nawet na oczy jeszcze nie widziałam 😉
A kalarepka pychota.
Ja dziś na zdrowo: brokuły(tak, zmusiłam się! obtoczone w ziołach nawet nie są złe), parę plasterków ziemniaka, ryż bązowy z siemieniem lnianym, a wszystko to bo od wczoraj mam parowar 😀 Siedziała w nim też marchewka, ale ją, to toleruję tylko w postaci surowej, tak więc na talerz jej nie zapraszałam. 😉
Białowieska się Puszcza.
Ostatnio bardzo lubię jeść cykorię. Tak mi smakuje, że wcinam ją jak królik marchewkę.
Czy Wy też dajecie do sałatek to warzywo ? 😎
Oczywiście, cykorię można było znaleźć w mojej lodówce przez całą zimę. Była podstawowym składnikiem codziennych surówek.W ten sposób przemycałam ją rodzinie. Ostatnio mam problem z jej kupnem. Ciekawie wygląda czerwona cykoria. 🙂
fasolka mung ze szpinaczkiem i ryżem basmati 😉 fasolkę mung bardzo szybko się przygotowuje, jak namoczyłam na noc to tyle samo czasu się gotowała co czerwona soczewica w połówkach 😉 i jest naprawdę dobra...
ja cykorię uwielbiam, mam ją nawet w dzisiejszej sałatce 😉 przepis na nią podawałam gdzieś wcześniej w tym temacie 😉
Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein
http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy
soczewica z kotletami cieciorkowo-ziemniaczanymi. kotlety wedle przepisu Karoliny z wege-dzieciaka. a na sniadanie makaorn z warzywami (cebula, marchewka, cukinia, brokul wszystko posypane siemieniem lnianym i zmielonymi pestakmi z dyni.) mniam jutro sniadanie takie samo i albo kotlety warzywne ktore zrobilam dzisiaj z przepisu z puskzi albo kotlety ciecierkowe bo zostaly jeszcze 3 😉
(...) kotletami cieciorkowo-ziemniaczanymi. kotlety wedle przepisu Karoliny z wege-dzieciaka.
gdzie? jak to się robi? Jam nie oblatana w innych forach.
Sprzątałam w spiżarni i "wykopałam" cieciorkę właśnie, zalałam wodą i teraz myszkuję w przepisach aby coś wyczarować, a to zabrzmialo rewelacyjnie.
Jaga, o jak pyszotnie 🙂
edit.
Pobuszowałam po wegedzieciaku i mam! Jutro tworzę kotleciska 😀
[edytowane 30/5/2008 przez Fatty]
Białowieska się Puszcza.
risotto z quinoi z warzywami-marchewką, buraczkiem, cebulką, brokułem i kalafiorem 😀 a na kolację-sorbet z kiwi i śmietanki sojowej 😉
Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein
http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy
Pieczony pasztet z brązowej soczewicy z pieczarkami, marchewką, czosnkiem, itp, brązowy makaron, cukinia zapiekana z ziołami z sosikiem pomidorowym +sałata z ogórem, pomidorem i oliwkami. (Tak sobie teraz pomyślałam, że może za duzo szczęścia na raz 😮 )
Natashko, a co to jest quinoi???
P.S. Czy masz już troszkę lepszy humorek? Nie zdążyłam Cię wtedy uścisnąć w marudniku, więc czynię to teraz, robiąc maleńki offtopik;-)
Dzisiaj skromnie - spagetti pełnoziarniste ze szpinakiem;
Na kolacje i śniadania kilka dni pod rząd pasta soczewicowo-sojowa z warzywami 😉
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja