Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Co dziś na obiad?  

Strona 253 / 280 Wstecz Następny
  RSS

Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 3467
11/03/2013 2:50 pm  

Dzisiaj lekko czyli [url= http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/zupa_dietetyczna_z_kasza_jaglana]warzywna zupa jaglana[/url]. Zamiast masła dałam kapkę oleju.


OdpowiedzCytat
pietras
forumowicz
Dołączył: 9 lat  temu
Posty: 42
19/03/2013 2:57 pm  

A ja dziś żeberka w sosie pieczeniowym hehe żartuję:P
Pewnie zapodam sobie jakąś smaczna zupkę żeby się rozgrzać bo zimno i sypie.:/


OdpowiedzCytat
waris
bywalec
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 485
21/03/2013 9:20 pm  

ogórkowa z ryżem, zapiekanka ziemniaczana przekładana farszem z pieczarek,cebuli,pora,granulatu sojowego,pomidorów, dużo ziół, czosnku,posypana serem wegańskim.


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1385
22/03/2013 11:36 am  

Wczoraj: pomidorówka; makaron razowy świderki ze szpinakiem, ciecierzycą, buraczki octowe.
Dziś: zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym, ziemniaki i ogórki kiszone.


OdpowiedzCytat
waris
bywalec
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 485
27/03/2013 11:56 pm  

przedwczoraj krem ziemniaczany,pizza z oliwkami,pomidorami suszonymi,kaparami,rukolą
wczoraj krem fasolka po bretońsku, sałatka ziemniaczana
dziś kapuśniak


OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 2286
04/04/2013 11:21 pm  

Jakiż pyszny obiad mi wyszedł 😀

Naczosnkowane kotlety z soczewicy, ułożone na surówce z sałaty lodowej, papryki, kiełków brokuła i resztek mozzarelli , ziemniaki posypane pietruszką i koperkiem... a po zrobieniu zdjecia znalazłam jeszcze ćwikłe w lodówce wiec dodałam.

Jakie to dobre było:D

[img=400x343] [/img]

[edytowane 4/4/2013 przez Fatty]

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
kikimora
bywalec
Dołączył: 9 lat  temu
Posty: 189
09/04/2013 2:15 am  

Dzisiaj i wczoraj: dal pomidorowo-soczewicowy z warzyw korzeniowych- mega aromatyczny, taki prawdziwy indyjski, z masalą ^^ Do tego kasza jaglana.


OdpowiedzCytat
waris
bywalec
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 485
23/04/2013 1:32 am  

szaszłyki warzywne z tofu,sałata rzymska,oliwki,pomidory suszone,oliwki,pomidory koktajlowe,dużo natki z pietruszki polane sosem pomarańczowym.


OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 2286
24/04/2013 1:19 am  

polane sosem pomarańczowym.

do czegoś takiego sie nie przemoge 😮

Ja wczoraj ziemniaki z zieleniną, buraczki ze słoika + kotlety zrobione z nadwyżek chleba i pieczarek- pierwszy raz robiłam kotlety z chleba, wyszły przepyszne!

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
Daiana
bywalec
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 148
06/05/2013 8:46 pm  

Na pierwszy głód kanapeczki z pastą kaparowo-oliwkowo-pomidorową, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i podsmażanymi pieczarkami 😎

Typowo obiadowo: gnocchi z pesto szpinakowym (świeży, prosto z targu! 😎 )
http://veggieporn.blogspot.com/2013/04/gnocchi.html


OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 2286
15/06/2013 1:18 pm  

Ostatnio wzięło mnie na pieczenie - w jednej misce zagniatałam ciasto na bułeczki nocne, w drugiej ciasto na pity - zrobiłam wege kebaby we własnych pitach! 😀

http://tinylink.net/49429

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
kikimora
bywalec
Dołączył: 9 lat  temu
Posty: 189
15/06/2013 7:49 pm  

Fatko, a mi pity nie wychodzą 🙁 Za cholerę nie mogę uzyskać efektu "ufo".

Dzisiaj miseczka słodkiego kapuśniaku z młodej kapusty, a na drugie pełnoziarniste spaghetti z pesto z liści rzodkeiwki i melisy


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
16/06/2013 2:13 am  

Pierwszy raz w życiu ugotowałem botwinkę. Nawet nie najgorzej smakowała do młodych kartofli i fasolki szparagowej.


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1385
16/06/2013 4:15 am  

Fatty, wygląda pycha 😛 bardzo pycha 😀

U nas dziś zupa pomidorowa z ryżem, a na drugie kotlety z kaszy jaglanej nadziewane pieczarkami i zielona sałata z pomidorem i czarnymi oliwkami.

p.s Kikimora- taki mały ot, jesteś ze Śląska? Przepraszam za wścibskość, ale dziewczyna o takim samym nicku jak Twój udziela się na forum mojego wydziału i tak sobie pomyślałam 😉


OdpowiedzCytat
sedano
forumowicz
Dołączył: 9 lat  temu
Posty: 20
16/06/2013 8:30 pm  

Dziś postawiłem na kuchnię azjatycką, a konkretnie chodziło mi o japońską. Zrobiłem ryż brązowy freestyle. Lubię swobodne gotowanie, z przepisów korzystałem dawno temu ucząc się gotować, obecnie bardzo rzadko, chyba że robię coś klasycznego. Konkretny pomysł rodzi mi się stopniowo, gdy widzę co mam do wykorzystania w domu i później robiąc dodatkowe zakupy.

Składniki*: ryż brązowy, modra kapusta**, cebula, seler, marchew, algi morskie nori, grzyby shiitake, fasola mung, soczewica zielona, sos sojowy, nasiona kolendry, pieprz, cząber.

* składniki (nie do końca celowo) dobrane zgodnie z zasadami diety Genmai-Saishoku.
** chodzi o kapustę oficjalnie zwaną nie wiadomo dlaczego czerwoną, bo jej kolor jest właśnie intensywnie ciemnobłękitny, czyli modry.

W woku podsmażyłem: cebulę pokrojoną w piórka, poszatkowaną małą modrą kapustę, pół selera i marchew starte na tarce o grubych oczkach, grzyby shiitake namoczone i pokrojone w paseczki, nori namoczone i pocięte bliżej nieokreślone kształty. Wszystko podlałem obficie sosem sojowym, przyprawiłem pieprzem, zmiażdżonymi nasionami kolendry i cząbrem. W tym samym czasie ugotowałem ryż na sypko, ugotowałem fasolę mung i trochę soczewicy (znalazłem jakąś końcówkę opakowania). Fasolę i soczewicę dodałem do woka i jeszcze chwilę smażyłem wraz z warzywami. Na koniec dosypałem ryż brązowy, dokładnie wymieszałem jeszcze chwilę smażąc i gotowe. Całość nie zajęła zbyt wiele czasu, nie licząc moczenia fasoli przez kilkanaście godzin, a wspaniały smak tej potrawy przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
Nie wiem dlaczego, ale zapomniałem użyć mojego ulubionego imbiru, czego teraz bardzo żałuję i naprawię ten błąd jutro, bo sporo mi tego zostało.
Zdjęcia nie zamieszczam, bo zdecydowanie lepiej to smakuje niż wygląda.


OdpowiedzCytat
Strona 253 / 280 Wstecz Następny
  
Praca