Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Co dziś na obiad?  

Strona 267 / 280 Wstecz Następny
  RSS

JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1385
07/02/2014 5:16 pm  

Grochówka z grzankami.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 9 lat  temu
Posty: 2718
07/02/2014 5:52 pm  

Przysmażany makaron razowy z kotlecikami z fasoli mung i jakaś tam surówka z kiszonej kapusty. Wiem, zaskakujące połączenie... 😀


OdpowiedzCytat
kikimora
bywalec
Dołączył: 8 lat  temu
Posty: 189
10/02/2014 11:03 pm  

Pieczone frytki z selera i ziemniaka z dipem soczewicowym doprawionym czosnkiem, kuminem, koperkiem.


OdpowiedzCytat
Ervisha
rozmówca
Dołączył: 7 lat  temu
Posty: 81
11/02/2014 3:10 pm  

Klopsiki jaglane w sosie greckim


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1385
12/02/2014 5:10 pm  

A co dokładniej wchodzi w skład tego sosu greckiego? Bardzo lubię pulpety jaglane, do tej pory robiłam w sosie pomidorowym lub pieczarkowym.
U nas dziś kotlety z kaszy jaglanej, soczewicy i mielonych pestek z dyni, warzywa na patelnię i surówka z kiszonej kapusty.


OdpowiedzCytat
Ervisha
rozmówca
Dołączył: 7 lat  temu
Posty: 81
13/02/2014 2:11 pm  

marchewka
pietruszka
kawałek selera korzeniowego
cebula
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz ziołowy

Na patelni na niewielkiej ilosci oleju przesmażam cebulę, następnie dodaje starte o dużych oczkach warzywa, zalewam odrobiną wody (czasami wcześniej przez chwilkę przesmażam) i dusze do miękkości (trzeba uważac by nie rozgotować i można dusić z zielem angielskim, liściem laurowym). Potem doprawiam do smaku, dodaje koncentrat pomidorowy (wedle uznania) i ew. wode gdyby sos był za gęsty


OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
Dołączył: 8 lat  temu
Posty: 535
13/02/2014 4:34 pm  

a jak klopsiki robiłaś?

poczatki 🙂


OdpowiedzCytat
Ervisha
rozmówca
Dołączył: 7 lat  temu
Posty: 81
13/02/2014 8:43 pm  

Właściwie to pulpeciki bo je potem gotowałam (klopsy są albo pieczone, albo najpierw smazone a potem gotowane) 🙂

szklanka kaszy jaglanej
przesmażona cebula
sól
pieprz ziołowy
ulubione przyprawy
ew. otręby

Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem (pozbywa się w ten sposób posmaku goryczki), na małym ogniu i bez mieszania wg. przepisu na opakowaniu. Dodajemy przesmażoną cebulę, przyprawy oraz ew. otręby lub bułkę tartą (gdyby masa była za rzadka) i mieszamy. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i z jeszcze ciepłej masy (będzie lepiąca) formujemy klopsiki, które odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (staną się bardziej zwarte i nie rozlecą podczas gotowania)
Klopsiki umieszczamy w ciepłym sosie i gotujemy przez kilka sekund na małym ogniu aż się zagrzeją.
Podajemy z makaronem, samymi warzywami lub surówkami lub ziemniakami, ryżem, kaszami i warzywami.

Do polecików można dodać też pieczarki 🙂 A i ja nie musiałam dodawać ani bułki tartej ani otrab.. Masa ładnie mi się kleiła...


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 1597
13/02/2014 8:56 pm  

Kasza jaglana jeśli porządnie wystygnie nie potrzebuje żadnego spoidła. Ja gotuję, odstawiam, najlepiej do lodówki, wtedy można z niej formowac wszystko, ja gotuję później kotlety z niej najczęściej na parze.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Ervisha
rozmówca
Dołączył: 7 lat  temu
Posty: 81
15/02/2014 12:17 pm  

Hipiska wiem o tym 🙂 ja nie dawałam otrab, ale niektórzy mi mówili ze dodawali


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 1597
15/02/2014 8:16 pm  

Ważne jest też żeby porządnie wygotować całą wodę, ja wczoraj właśnie chyba średnio to zrobiłam, bo kotlety rozpadały się.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 1597
16/02/2014 9:15 pm  

Dzisiaj smażone tofu wędzone, do tego ryż brązowy (też obsmażany), kiełki na patelnię z cebulką i marchewka ugotowana na parze.

Wiem, że nie lekkostrawne, ale póki co (odpukać) czuję się w miarę ok.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Kabatka
początkujący
Dołączył: 7 lat  temu
Posty: 8
18/02/2014 1:54 pm  

Zapiekane brokuły, cukinia, pieczarki z makaronem i beszamelowym sosem serowym. Pycha 😉


OdpowiedzCytat
Lotus
forumowicz
Dołączył: 6 lat  temu
Posty: 22
19/02/2014 12:22 am  

Na obiad dziś zupa warzywna.Dobra była 🙂

[edytowane 18/2/2014 przez Lotus]


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 1597
19/02/2014 1:13 am  

Zachciało mi się klusek śląskich, poproszę babcię, może mi zrobi ;).

Najbardziej lubię pokrojone w cienkie plastry i obsmażone, mniammmm.
Zastanawiam się czy można też podgrzewać na parze, ale wydaje mi się, że tak, bo w sumie praktycznie wszystko można.

Jaki w miarę lekkostrawny sos byście mi do tego polecili?
Pomyślałam też o kiełkach smażonych, ale raczej razem to nie zagra.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Strona 267 / 280 Wstecz Następny
  
Praca