Jaga, u nas garnek zniknął w 3 godzinki, a jestesmy we dwoje... 😉
MArta, cos chyba nie tak bylo z fasola, bo ja kupilam taka malutka i mlodziutka a tez gotowalam ponad 3 godz... 😮
Moze cos w powietrzu 😛
Dzis zrobie nalesniki z farszem serowo- ziemniaczanym i do tego sos pomidorowy
Nie wiem jak wyjdzie, bo mieszkam w mieszkaniu bez piekarnika, no ale moze sie uda 😉
Pozdrawiam!
MArta, cos chyba nie tak bylo z fasola, bo ja kupilam taka malutka i mlodziutka a tez gotowalam ponad 3 godz... 😮
Moze cos w powietrzu 😛
wiesz pewnie w sklepie sprzedają jakąś starą..Na mojej nie było żadnego napisu- ani danych producenta - nic. Teraz to sprzedawać można wszystko....
Nie kupujcie w marketach nasionek bo one nie s aproduktam pierwszej swiezosci..jak wiadomo lepiej kupic z rynku. Te z marketu moga gotowac sie 3 godzinki,a na rynku nie dosc ze sa swiezsze to sa po prostu tansze 😉
Tę felerną fasolę kupiłam w osiedlowym małym sklepiku. Natomiast zawsze kupuję fasolę w markecie blisko mnie i tam nie zdazyło mi sie kupić jakiejś starej.....Nie ma reguły.
a dziś na obiad mam łazanki..... 🙂
[edytowane 24/11/2008 przez marta030978]
Dawno nie pisałam.
U mnie dziś na obiad dyniowo...
Zupa dyniowa(dynia, seler, marchewka, pietruszka, przyprawy)
Kotlety dyniowe(dynia starta na tarce, orzechy włoskie, pestki dyni, ziarna słonecznika, bułka tarta, mąka, jajko)
Ziemniaki
Modro kapusta.
O właśnie, jak sie robi fasolke po bretońsku wege?
[edytowane 24/11/2008 przez velvet]
velvet
Ja robię fasolkę po bretońsku wege w ten sposób:
właściwie robi się ją tak samo jak normalnie tylko zamiast kiełbasy czy mięsa daje się soję(kawalki).Uprzednio namoczoną fasolę najlepiej Jaś a może być każda inna-gotuję do miękkości razem z warzywami,zamiast warzyw można dać kostkę warzywną ,ja daję z Bioline albo wegetę,gdy już jest miękka daję kawałki soi i gotuję jeszcze 10 min.następnie daję przecier pomidorowy i doprawiam pieprzem, majerankiem i solą jeżeli trzeba.Można zagęścić zasmażką - pycha 🙂 🙂
http://www.facebook.com/group.php?gid=132280573466144
jak sie robi vege lazanki?
Łazanki robię w ten sposób:Gotuję biała kapustę może być pół na pół z kiszoną ale wtedy trzeba je gotować osobno.na patelni podsmażę cebulkę na oleju dodaję granulat sojowy i smażę aż będzie miękki.Gotuje łazanki(kupuję makaron łazanki gotowy,a można też sobie samemu zrobić),Wszystko mieszam w większym garnku i przyprawiam tak jak lubię.Dodaję zasmażkę ale nie koniecznie.Gdy odcedzam makaron nie przepłukuję go lepszy jest taki troche klejący wtedy potrawa jest spójna. 🙂
http://www.facebook.com/group.php?gid=132280573466144
ja robie fasolke jeszcze prosciej- bez soi
Namaczam fasole, gotuje razem z rozkrojonymi trzema ząbkami czosnku zielem angielskim i liscem laurowym. Gdy juz jest miekka, wyławiam wszystkie składniki oprócz fasoli
na maselku podsmażam cebule dwa ząbki czosnku i przecier
duuuuzo przecieru, bo moj T lubi i ona wtedy robi sie taka przyjemnie pomaranczowa
doprawiam Vegeta, lub ziarenkami smaku, co kto woli
dodaje zasmażkę na masełku i posypuje czerwona ostrą papryczką- jest pyszniusia!
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja