Wczoraj "pizza micha"- dodałem do przepisów jakby co :). Dzisiaj pierogi z kapustą i grzybami.
Dziś ja gotuję i mam zamiar się trochę postarać 🙂 Będą panierowane kotlety z selera, do tego ziemniaczki tłuczone z podsmażoną cebulkę i surówka z kapusty pekińskiej. Mam nadzieję że wszystko wyjdzie smaczne 😀
Chodzi też za mną bigos i fasolka po bretońsku, może gdzieś w tygodniu uda się któreś zrobić.
A placki ziemniaczane -mmm, nie jadłem ich już chyba od miesięcy, velvet narobiłaś mi smaka :thumbsup:
Dziś ja gotuję i mam zamiar się trochę postarać 🙂 Będą panierowane kotlety z selera,
Mam pytanie: jak robisz kotlety z selera? bo mam trochę w domu i chciałabym go zużyć.
A u mnie dziś ziemniaki z koperkiem, kotlety z płatków owsianych i tofu z majerankiem, czosnkiem do tego był ogórek kiszony.
Mam pytanie: jak robisz kotlety z selera? bo mam trochę w domu i chciałabym go zużyć.
Najpierw obieram seler ze skórki, surowy kroję w plastry ok. 1cm (bo szybciej gotuje się w kawałkach, chociaż ma mniej intensywny smak) i wrzucam do wrzątku (wodę osolić, można dowolnie przyprawić-ostatnio dodałem liść laurowy i ziele ang. do gotowania). Gdy plastry są już miękkie wyjmuję i czekam chwilę aż przestygną i odciekną z wody. W tym czasie roztrzepuję jajko (bo najlepiej mi takie wychodzą) z solą i pieprzem, można dodać też trochę sosu sojowego dla smaku. Teraz już tylko najpierw w jajko, później w bułkę (jeśli ma się więcej jajka to można 2 razy-jajko, bułka, jajko, bułka - wychodzą wtedy bardziej chrupiące i panierka lepiej się trzyma) i układam na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Po kilku min. są gotowe 😀
Aha, w niedzielę użyłem samych białek (2 białka wystarczyły na 9 kotletów), bo żółtka dzień wcześniej zjadłem ubite z cukrem:D
Jeśli nie używasz jajek to można obtoczyć w mące lub samej bułce i też będą ok.
[edytowane 12/1/2009 przez JankeS]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja