No zdarzaja sie tez napewno przypadki ale faktem jest ze jest to praktyka powszechnie stosowana i nic na to nie poradzimy. No ale my tutaj juz zdaje sie mamy sposob na unikniecie takich "niespodzianek", no...chyba ze nam cos wpadnie do miski i sami sobie zrobimy "prezencik" 😀
Dziękuję Wam bardzo za porady i linki dotyczące własnoręczego wypieku chleba. Jestem coraz bardziej przekonany do takiego sposobu wyrobu własnego chleba.
Jeśli już zdecyduję się na wypiek to chciałbym to robić z pełnoziarnistej żytniej mąki aby chleb był pełnowartościowy.
Jaga czy możesz mi przesłać na pocztę , jeśli masz prosty przepis na chleb z żytniej mąki.
Nie wiem czy u mnie w sklepie jest taka mąka ale poszukam.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze to chałce powiem pa, pa ! 😎
Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo co odciąć sobie nogi by kupić za nie parę butów.
Xxl- masz rację-jeśłi dasz za dużo razowej/żytniej to chleb zrobi się zakalcowaty- ja raz zrobiłam według tego przepisu co Ty, tylko, że wrzuciłam sama żytnia i prawie, że płakałam...nigdy nie wyrzucam jedzenia..ale wyszło błoto zamiast chleba:(
Mam dużo przepisów na chleb ale z automatu.
Generalnie na drożdżach nie można piec samego chleba żytniego-wyjdzie zakalec. Jeśli chcesz sam żytni to musisz zrobić zaczyn:
1.zalewasz ok pól szklanki mąki żytniej wodę- tyle, żeby powstało "błotka", mieszasz, odstawiasz w ciepłe miejsce (np kaloryfer). co 12 godzin mieszasz, a co 24 dokarmiasz=następne pół szklanki mąki i znowu tyle wody żeby było "błotko" po ok 3 dniach na zakwasie powinny powstawać bąbelki i powinien być kwaśny-coś w stylu zakwasu na żurek. A jelsi chodzi o pieczenie- nigdy nie robiłam tylko żytniego chleba... może tu coś znajdziesz: http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=611 , dziewczyny z wegedzieciaka to profesjonalistki 😉
A to mój przepis na chleb pszenno-żytni ( porcja na keksówkę):
-po 0.25 kg mąki pszennej i żytniej
-2[b],[/b]5 dag drożdży
-łyżeczka miodu(lub cukru)
-1,5 szklanki wody
Drożdże rozetrzeć z miodem i odrobiną mąki oraz wody, dosypać resztę mąki+ woda i wymieszać np łopatką (nie ma sensu "ufyfluniać" rąk). Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Potem wrzucić mąkę żytnią, sól, ew. kminek/len-co tam chcecie 😉 i wyrobić ciasto. Mi czesto zdarza się , że 25 dag mąki to za mało i muszę jeszcze trochę białej lub żytniej dosypać: generalnie ciasto nie ma się wlewać do foremki, ale nie ma tez być tak twarde jak np. na kluski. Musi być takie żeby dało się przerzucić do foremki. W foremce ponakłuwać je widelcem i znowu na godzinkę żeby rosło. Potem piec ok40-45 min w temp 200 stopni.
chleb jest dobry gdy go pukamy i wydaje głuchy dźwięk.
Wyciągnąć od razu z foremki i położyć na drewnianą deskę, chleb może "parować"( deska pod nim robi się mokra) trzeba wtedy kilka razy go obrócić co kilka minut( żeby nie było papkowatego boku)
mąkę żytnią można kupić bez problemu-trzeba pytać o żytnią żurkową. Z mąką pszenną razową bywa gorzej- w Katowicach można ją dostać w Społemie.
a tutaj macie chlebki z automatu: [img] [/img]
[edytowane 20/4/2008 przez JAGA]
Stanisław najlepszy chleb jest z podkiełkowanego ziarna zmielonego na maszynce wtedy nie wychodzi zakalec.
Kiełkowanie żyta zjamuje 2 dni i takie kiełki można w lodówce przechowywać tydzień czasu.
Jest nawet pieczywao witariańskie (temperatura wypieku 40 stopni C).
Wiem że niektóre piecyki po lekkim uchyleniu drzwiczek i ustawieniu pod formą podstawek aby bezpośrednio nie stykały się z podgrzewającym podłożem nadają się do tego.
Termomix ustawiony na najniży stopień ogrzewania daje temp. 40 stopni C.
Są też suszarki o podobnym zakresie temperatur.
Polecam przepisy:
http://www.surawka.republika.pl/Przepisy.htm
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
Nie ma to tamto, w tym tygodniu chyba kupuje chlebomaszyne 😀
Jeśli rzeczywiście zdecydujesz się na zakup, polecałbym taką z 2 mieszadłami, wydaje mi się że lepiej wyrabia ciasto. Jeśli się dobrze poszuka, to można znaleźć nową maszynę w cenie do 100zł co jest już sporą okazją... (ja np. wczoraj widziałem coś takiego: http://allegro.pl/item350160095_nowy_automat_do_pieczenia_chleba_alaska_bm_2000_.html )
Niektóry sprzedawcy oferują też gotowe mieszanki mąk, też fajna sprawa, szczególnie na początku gdy nie ma się jeszcze wprawy. W sklepach takie mieszanki kosztują ok 4zł za kg, na allegro są już od 2.80 🙂
Jeśli ktoś będzie chciał, możemy podesłać instrukcję obsługi i gotowe przepisy które dostaliśmy wraz z naszą maszynką. Proszę tylko o e-mail
Czytałam gdzieś na jakimś forum właśnie dotyczącym wypieków chleba, iż chlebki z piekarnika są zdecydowanie lepsze od tych z automatów, i niektórzy co mieli już taki automat prędzej czy później i tak wracali do pieczenia w piekarniku.. co o tym myślicie?
wege.qkiz.pl
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja