Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

A co z miodem??  

  RSS

wloszka
świeżaczek
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 3
03/06/2008 4:34 pm  

czesc,

Powiedzcie co sadzicie o jedzeniu miodu? ja sama spożywam ale jak to jest z wami?Ostatnio spotkalam sie z opinia że jest niezdrowy, choc osoba która mi to mówila nie potrafila podać konkretów:/

jo


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1730
03/06/2008 7:05 pm  

Temat o miodzie:
[url] http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-746.html[/url]

Już poprawiłam, nie wiem, skąd się tamten link wziął 😮

[edytowane 3/6/2008 przez xxl]

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
agata18
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 317
03/06/2008 8:04 pm  

podobno zawiera kwasy żołądkowe pszczół....blee

lady vegan


OdpowiedzCytat
Stanisław
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1576
03/06/2008 8:12 pm  

No co Ty Xxl. Pod adresem , który podałaś jest dziesięć najbardziej popularnych tematów na forum.
W moim wegetariańskim elementarzu o miodzie piszą tak:
[b] Jedzenie miodu polecał już Salomon. Czysty, naturalny produkt dostarczający energii, o właściwościach leczniczych, zawierający enzymy, sporo żelaza ,miedzi i manganu. W 70% składa się z łatwo przyswajalnych cukrów prostych. Wszystkie rodzaje cukru oprócz miodu są kwasotwórcze.[/b]

Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo co odciąć sobie nogi by kupić za nie parę butów.


OdpowiedzCytat
Paulineq
początkujący
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 17
04/06/2008 12:41 am  

Ja miód stosuję jako dodatek. Często słodzę nim herbatę, musli.


OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1022
04/06/2008 4:45 am  

Te 70 % cukru w miodzie to głównie fruktoza.Jest ona doskonałą alternatywą białego cukru dla diabetyków.
Dzieje się tak dlatego,że że do rozkładu fruktozy organizm nie potrzebuje insuliny.
😛
Medycyna potwierdza ludową wiedzę na temat leczniczego zastosowania miodu który :

-zwiększa wydolność fizyczną przez wspomaganie akcji serca,
-dodatnio wpływa na pracę mięśni,
-zwiększa wytrzymałość na zmęczenie,
-łagodzi skutki kolejnych długotrwałych wysiłków,
-zwiększa odporność organizmu na wysiłek psychiczny,intelektualny,szczególnie w okresach największego zmęczenia ,
-zwiększa odporność organizmu na działanie mikroorganizmów chorobotwórczych, na trucizny znajdujące się w środowisku,
-dostarcza aminokwasów, witamin, mikroelementów, enzymów,
-reguluje procesy metaboliczne,
-stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie ran,wrzodów ,odleżyn i oparzeń.

Nie każdy rodzaj miodu ma podobne właściwości.

Warto przy okazji podkreślić ,że nawet Hipokrates zalecał swoim pacjentom jedzenie miodu,ponieważ uważał go za eliksir młodości. Warto mu wierzyć -w końcu żył aż 111 lat.
😀


OdpowiedzCytat
carolinee
rozmówca
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 61
05/06/2008 3:09 am  

jak miód może być niezdrowy?? ja osobiscie nie jem miodu, bo mi nie smakuje za bardzo, ale może po tym co napisała Ayna zacznę jeść:)


OdpowiedzCytat
ozzi_93
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 100
21/07/2008 12:23 am  

Kiedyś moje kanapki kapały aż grubą warstwą miodu :rotfl:
A obecnie go unikam choć czasami daję sie skusić 🙁


OdpowiedzCytat
patusiek16
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 580
21/07/2008 1:40 am  

Myślę ,że jest zdrowy oczywiście ten od pszczelarza ,a nie ze sklepu,smaczny i w ogóle ja spożywam często zamiast cukru właśnie taka alternatywa:)

Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.


OdpowiedzCytat
  
Praca