Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

dobry olej do smażenia  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

marta030978
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 308
28/09/2008 1:33 pm  

Witam,
Od zawsze- no prawie do smażenia używam oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. Niedawno jednak przeczytałam ,ze do smażenia należy używać oliwy z oliwek ,ale tłoczonej na gorąco, ta tłoczona na zimno nadaje się do sałatek. Co Wy na to? Jakich tłuszczy używacie do smażenia?


OdpowiedzCytat
Nantosvelta
forumowy expert
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1115
28/09/2008 8:34 pm  

Zwykły olej. Na oliwę mnei nie stać 🙁

The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1236
28/09/2008 8:59 pm  

Gdzieś słyszałem/czytałem że oliwa tłoczona na zimno do salatek a na gorąco do smażenia, ale nie jestem do końca pewien i nie potrafie wytłumaczyć czemu tak jest.

Zwykły olej. Na oliwę mnei nie stać.

Oliwa jest droga i sam też używam słonecznikowego, który również "idzie" w góre.
Ostatnio oglądałem "Kuchnię z Okrasą" i była mowa o oleju lnianym [omega 3, zdrowy i w ogole;)], wiec przy następnej wizycie w markecie mam zamiar poszukać tego produktu. Przydałby się bo o jedzeniu siemienia lnianego rzadko pamiętam.

[edytowane 28/9/2008 przez bułek]

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
28/09/2008 9:07 pm  

W wysokich temperaturach kwasy tłuszczowe z oliwy extra vergine zamieniają się w nasycone, więc do smażenia to ona się nie nadaje. Tym bardziej olej lniany, tylko na surowo, poza tym bardzo ciężko znaleźć niezjełczały, bo on utrzymuje świeżość ok. 2 tygodni.
Ja używam do smażenia zwykłego Kujawskiego, Bartka, Beskidzkiego itp.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Andros
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 363
28/09/2008 9:26 pm  

oliwy do smażenia to używam tylko do smaku. Kurcze nie wiedziałem, że takie cuda się dzieją z tymi tłuszczami 😮
normalnie to lece na kujawskim 😉


OdpowiedzCytat
Krzysiek
rozmówca
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 97
28/09/2008 9:34 pm  

Ja rzadko używam olejów, ale o wiele lepszy do smażenia wydaje mi się zwykły olej słonecznikowy i też czytałem że oliwa się nie nadaje.


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1730
28/09/2008 9:49 pm  

Na kłopoty - puszka 🙂
[url] http://www.puszka.pl/txt/tluszcze.jsp[/url]

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
Natasha
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 513
28/09/2008 10:14 pm  

wiec przy następnej wizycie w markecie mam zamiar poszukać tego produktu.

tylko koniecznie w szklanej butelce z ciemnego szkła, bo światło niszczy te kwasy 😉 osobiście proponuje oleofarm ^^

Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein

http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1236
28/09/2008 11:57 pm  

tylko koniecznie w szklanej butelce z ciemnego szkła, bo światło niszczy te kwasy 😉 osobiście proponuje oleofarm ^^

Dzieki za rady. Troche sie przestraszyłem że on ma taki krótki czas przydatności do spożycia i nie można smażyć.
Zawsze moge zmienić zdanie i kupić jakiś inny 😛

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 2007
29/09/2008 12:49 am  

olej "wyborny" z biedronki 😛


OdpowiedzCytat
kosher
początkujący
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 12
23/11/2008 8:25 pm  

na tej stronie pisza ze jednak mozna smazyc na oliwie z oliwek
http://www.oliwazoliwek.pl/dp/cms/content.xml?mp=mid15&mi=mid15

czy zgadzacie sie z tym? bo ja zawsze smaze na oliwie extra vergine a teraz troche sie boje ze sama sobie szkodze....?


OdpowiedzCytat
adamrozew
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 524
23/11/2008 10:06 pm  

Witam
Nie jestem dietetykiem, ale z tego co wiem oliwa z oliwek do smażenia nadaje się średnio, tzn. nie nalezy jej używać do tzw. głębokiego i długiego smażenia, gdyż ulega spalaniu w niższych temperaturach niż zwykły olej. Gdy używamy ją rozsądnie to może byc stosowana, gdy jednak ją "palimy" to uwalniają się szkodliwe substancje dla zdrowia.
Dlatego umiar 🙂 wskazany, zresztą substancjete tez uwalniaja się przy innych olejach.
Wniosek
Stosujemy jedno i drugie, tylko jak mamy do czynienia z głebokim smażeniem to na pewno olej.
Pozdrawiam
Adam
PS. nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc moze sa osoby ktore wiedzą coś na ten temat lepiej.
PS. Wszedłem na link który zaproponowano w ww. poscie - tam piszą co inego niz ja wiem hm. Nie wiem do konca co jest prawdą ale dajcie mi 10 dni poszukam.

[edytowane 23/11/2008 przez adamrozew]


OdpowiedzCytat
Andros
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 363
29/11/2008 8:20 pm  

Och, a ja ostatnio nie mogę żyć bez ghee, to najlepsze rzecz do smażenia jaka jest 😛


OdpowiedzCytat
pawel747
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 330
30/11/2008 1:36 am  

A co to jest ghee?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ghi

[edytowane 29/11/2008 przez pawel747]


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
30/11/2008 2:04 am  

A wiecie co? Jak kiedyś opowiadałam koleżance, że mi olej prysnął w twarz, to ona skwitowała to krótko" "No bo się nie smaży" 🙂

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca