Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

dobry olej do smażenia  

Strona 2 / 2 Wstecz
  RSS

anado
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 11
28/08/2009 1:10 am  

Do smażenia to tylko olej z pestek winogron ewentualnie oliwa tłoczona na ciepło. Sa najbardziej odporne na powstawanie wolnych rodników podczas obróbki cieplnej. Miałam też okazję spróbować oleju ryżowego- rewelka! Nie kopci, nie zmienia smaku potraw, no, ale nie wiem, jak w jego przypadku wygląda sprawa właśnie z tymi wolnymi rodnikami.


OdpowiedzCytat
marta030978
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 308
29/08/2009 8:54 pm  

Ja tez ostatnio odkryłam olej ryżowy i jestem na razie zadowolona.


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
30/08/2009 3:13 am  

Smażę na tym co akurat jest 😉 Obecnie na eko oliwie. Zazwyczaj na eko oleju słonecznikowym tłoczony na zimno, nadaje potrawom fajny, słonecznikowy smak i zapach.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Srebrna
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 569
30/08/2009 1:37 pm  

Smażę na sojowym. Rzadziej na kukurydzianym, bo ma zbyt zdecydowany smak (ale za to jakie ciasto na pizzę rośnie na kukurydzianym, o rany... :rotfl: )

tylko koniecznie w szklanej butelce z ciemnego szkła, bo światło niszczy te kwasy osobiście proponuje oleofarm ^^

Natasho droga, właśnie tej firmy mam różne oleje w domu. Również polecam.
Mają tam olej lniany budwigowy (wedle diety dr Budwig) nieoczyszczony, ponoć świetny (łyżka/dwie łyżki dziennie podobno działają cuda, zamierzam wypróbować).

[edytowane 30/8/2009 przez Srebrna]


OdpowiedzCytat
Greeney
rozmówca
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 59
21/10/2009 2:57 am  

No ja niestety smażę na zwykłym oleju, na oliwę też mnie nie stać... Mam tylko taką z wrzuconą do środka papryczką chlli, używamy jej bardzo oszczędnie. (:

[img]http://img190.imageshack.us/img190/7118/thebeatlesbanwa4.jpg[/img]


OdpowiedzCytat
Strona 2 / 2 Wstecz
  
Praca