A może do piekarni przywożą już taka mąkę z dodatkami ? Występuje pewnie w tanich produktach produkowanych masowo. Nikt nie twierdzi ,że to jest powszechne ale lepiej uważać.
Ale jak możesz uważać. Nie wyczujesz tego dodatku w smaku. Chyba, że oddasz do analizy chemicznej i tam wykryją substancję pochodzącą ze świńskiego włosia. Ja kiedyś jadłem bułkę z białej mąki i czułem wyrażnie rybi posmak i zapach. Tez nie wiadomo co tam dołożyli. Najlepszym wyjściem jest zrezygnować zupełnie z pieczywa kupowanego w sklepie i samemu piec sobie chleb.
Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo co odciąć sobie nogi by kupić za nie parę butów.
W polskim prawie żywnościowym jest taki zapis, że jeśli jakiegoś składnika jest poniżej iluśtam procent (nie pamiętam dokładnie ile bo to moje kochanie studiuje w tym kierunku) to nie ma obowiązku umieszczania go w składzie :(..a z pieczywem to też kiepska sprawa bo jak kupujesz w piekarni to nigdy nie wiesz co i jak bo nie ma składu...a ostatnio się dowiedziałam, że często do chlebków razoych dodają smalec!!!aby był bardziej wilgotny:/ koszmar po prostu! ale nie ma co się załamywac..trzeba przepchnąc wege-ludków do władzy i niech likwidują takie glupie przepisy i zwyczaje :rotfl:
naiada
ostatnio się dowiedziałam, że często do chlebków razoych dodają smalec!!!aby był bardziej wilgotny:
Bardzo mnie to zaskoczyło 😮 W dzisiejszych czasach niczego nie można wykluczyć, już mnie nic nie zdziwi.
Nie jadam bagietek bo w nich właśnie wyczuwam dziwny zapach i smak. Jak dla mnie są podejrzane.
Ale są też dostępne bez konserwantów
wiem , wiem..najczęściej robię zakupy w sklepie ze zdrową zywnością..... tam też zakupiłam ketchup niby bez konserwantów- no i dziwne ( ale chyba nie) stoi u mnie w lodówce otwarty już trzy miesiace i jestr ciągle dobry . To jak jest z tymi konserwantami? Niby ich nie ma?
Nie wiem co to za firma, ale albo jest oszukany, albo ma diabelnie dużo przypraw dodanych. One przeważnie spowalniają proces psucia.
Nie wiem co to za firma, ale albo jest oszukany, albo ma diabelnie dużo przypraw dodanych. One przeważnie spowalniają proces psucia.
Bez przesady- przyprawy nie mają nic do tego. Po prostu producenci dbają o swój interes- co komu po ketchupie, który szybko się psuje - 0 zysku. Skrzętnie po prostu ukrywają przed nami skład danego produktu i ilośc konserwantow. Pokrój sobie , bądż rozgotuj pomidora i zobacz ile czasu wytrzyma Ci w lodówce...
Pisałam jakiś czas do firmy Dawtona w sprawie składu ich koncentratu.
Ich odpowiedź:
"Witam,
Koncentrat produkowany przez ZPOW Dawtona nie zawiera dodatków.
pozdrawiam
LKucharska"
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja