Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Rodzaje białka?  

  RSS

Asiok133
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 18
28/01/2009 5:12 pm  

Witajcie kochani 🙂 !
Wegetarianizmem na poważnie interesuję się od kilku tygodni, zaś dziś oświadczyłam rodzince, że zamierzam zmienić dietę na wegetariańską. Moja mama zgodziła się pod warunkiem, że będę regularnie spisywać co jadam i że będę sama przygotowywać sobie posiłki. Jednak babcia (emerytowana nauczycielka biologii i chemii), z którą mieszkam stara się mnie odwieść od tego pomysłu mówiąc, że w tym wieku (15 lat) w trakcie wege diety nie dostarczę mojemu organizmowi wszystkich rodzajów białka (?) zawartych w mięsie, że zacznę się garbić, pokrzywią mi się kości, wypadną mi zęby i zachoruję na skoliozę 😮 . Czytałam na ten temat i wiem, że to, co stara się mi wmówić jest nieprawdą, jednak nie znam dobitnego argumentu na zarzut o rodzajach białka, czy moglibyście podsunąć mi jakiś pomysł?

((Ja naprawdę poważnie do tego podchodzę, to nie jest jakiś kaprys, po prostu nie mogę znieść myśli, że zjadam mięso kosztem cierpień zwierząt, a przecież mogłabym tego uniknąć!))

P.S. byłabym również wdzięczna, gdyby ktoś pomógł mi skomponować jadłospis jak najtańszym kosztem, gdyż nie umiem jeszcze tyle, żeby sama go ułożyć i nie znam się jeszcze na cenach dań wege, a nie chce zrobić błędu na wstępie. Wiem już o kiełkach i jak tylko zdobędę nasiona to zacznę je hodować, ale na nich samych i tak nie wyżyję 😉 .

Z góry gorąco wam dziękuję :* ! 🙂

Śpieszmy się kochać zwierzęta- tak szybko odchodzą...


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
28/01/2009 5:20 pm  

Nie należy tego rozpatrywać pod kątem rodzajów białka, lecz cegiełek, z jakich się ono składa - aminokwasów. Wpisz w wyszukiwarkę słowo "aminokwasy" (masz ją powyżej tego okienka na forum, pomiędzy listą użytkowników a dzisiejszymi wiadomościami.

[edytowane 28/1/2009 przez Lily]

[edytowane 28/1/2009 przez Lily]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Asiok133
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 18
28/01/2009 5:34 pm  

Oh, dzięki wielkie 🙂 , szukałam w wyszukiwarce, ale pod hasłem "białka" czy "rodzaje białek" niestety nic nie znalazłam, a nie wpadłam na to, że są różne aminokwasy :crash: . 😉

Śpieszmy się kochać zwierzęta- tak szybko odchodzą...


OdpowiedzCytat
Natasha
stały bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 513
28/01/2009 9:04 pm  

no tak, warto też zaznaczyć że podział na białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe w świetle obecnej wiedzy o żywieniu jest czysto teoretyczny. wegetarianie i weganie z łatwością pokrywają dzienne zapotrzebowanie na białko. dzięki uzupełnianiu się aminokwasów w różnych produktach przy urozmaiconej diecie trzeba solidnie się starać by mieć niedobory. zwrot "w przypadku białek niepełnowartościowych brak jednego aminokwasu chamuje przetwarzanie innych" wywoływać może panikę ale prawda jest taka, że nawet w takim przypadku większość białka zostaje wykorzystana-do momentu wyczerpania jednego z aminokwasów. niemniej warto łączyć produkty białkowe aby uzyskać jak najlepszy efekt:
1. soja, amarantus i quinoa mają na tyle wartościowe białka że nie trzeba ich łączyć z innymi, choć w przypadku amarantusa można dać trochę nabiału lub produktów zbożowych
2. groch i ziemniaki
3. strączki i zboża z nabiałem
4. strączki ze zbożami
5. strączkowe z niektórymi nasionami (np. sezam z ciecierzycą)
udowodniono że nawet przy bardzo intensywnym treningu zwiększanie ilości białka nie jest konieczne. w wielu przypadkach białka roślinne nie tylko w niczym nie ustępują mięsu, ale nawet przewyższają je wartością biologiczną lub innymi właściwościami (w roślinach nie ma np. puryn, jest mniejsze stężęnie pestycydów, w mniejszym stopniu działają zakwaszająco, w czasie gdy nadmierne spożycie mięsa może podwyższać ryzyko zachorowania na raka w przypadku pokarmów roślinnych jest zupełnie odwrotnie).

Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein

http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy


OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 2007
28/01/2009 9:13 pm  

ja soję zastępuję fasolą, nie wiem czy mają taki sam skład, ale wydaje mi się, że tak, a poza tym kotlety sojowe są tanie, kosztują 2 zł za paczkę która jednej osobie wystarczy na 5 porcji, czyli 40 gr za porcję, więc da się przeżyć, w sezonie, który już niedługo, chodzę na rynek, gdzie są naprawdę tanie warzywka i robię z nich sosy i zapiekanki, naprawdę tanie 😀
powodzenia Asiok 😎


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1385
29/01/2009 10:09 am  

u nas podstawą obiadu jest:
1)kasza jaglana/gryczana/jęczmienna/kukurydziana/ryż brązowy/ makaron
2)a do tego (namoczona rano-wtedy szybko się gotuje):fasola-różne/groch/soczewica zielona i czerwona/cieciorka/soja rzadko
3)warzywa- w formie gotowanej lub surówka
Obiad szybki i różnorodny

A np. pasty do chleba możesz zrobić sama: najszybciej z czerwonej soczewicy-rozgotowujesz i doprawiasz, do innych strączków przydałby się blender.
Powodzenia 🙂


OdpowiedzCytat
adamrozew
stały bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 524
29/01/2009 10:14 am  

Witam
Domyslam się, skąd się to wzieło. Jeszcze w starych podręcznikach biochemi (Harper ) z przed 25 lat wymienione są aminokwasy które sa tylko w białku pochodzenia miesnego ale jest to nie prawda, tak jak wczesniej juz tu pisano to najwazniejsze by dieta była róznorodna (bo jak zamierzasz jesc tylko kanapki z serem to bedzie zle). Jesli chodzi o skolioze to pewnie babcia obawia się ze nie spozyjesz odpowiedniej ilosci wapnia. Z tego co widze to zamierzasz byc wegetarianka a nie weganką wiec nie ma problemu, pomijając fakt ze wapno (lepiej wchłanialne :)) jest równiez w roslinkach. Jesli chodzi o wit D3 to musisz przebywac na słoncu jak najwiecej kiedy to bedzie mozliwe i tez nie bedzie to problemem.
Poszukaj w internecie opinię Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków to bedzie argument dla babci. Zreszta jak poszukasz to znajdziesz tutaj wszystkie informacje rowniez


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 849
29/01/2009 11:47 am  

WItam Asiok133
Na twoim miejscu skoncentrował bym się na zagadnieniach związanych z minerałami i wiatminami.
Zakwaszeniem organizmu
Reakcją Maillarda (wpływ jej produktów na nasze zdrowie).

To czego brakuje w dietach komercyjnych to właśnie minerały i witaminy. Trzeba unikać białego chleba i innych produktów z białej mąki, cukru oraz wszelkich konserw i produktów wysokoprzetworzonych.

Aminokwasy egzogenne są syntetyzowane tylko przez rośliny i mikroorganizmy. To właśnie one są pierwotnym źródłem tych aminokwasów.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
tcioflove
rozmówca
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 89
28/07/2009 7:48 pm  

Dyskutowałam z kims na temat bialka i ten ktos tak mi napisal:

kopiuj-wklej ze strony bojowników w walce o zamianę człowieka w roślinożercę? Nie rozumiem dlaczego ludzie moga być tak głupi i nie jeść mięsa, zmieniając tym samym troficzny charakter swojego gatunku. Człowiek który z troficznego punktu widzenia nie jest wszystkożercą, nie powinien nazywac siebie naczelnym, dla mnie zniża się co najmniej do poziomu czterokomorowców. Poza tym mnie jako studentowi farmacji nie musisz przedstawiać wyklejanek o aminokwasach. Enzymy z rodziny trypsyn nie rozpoznają pojedynczych aminokwasów tylko OKREŚLONE SEKWENCJE. jeśli takich sekwencji nie będzie w białku to białko to nie zostanie strawione i organizm nie otrzyma nic pożytecznego. Poza tym, żołądek mając długą absencję od pokarmów mięsnych najzwyczajniej upośledza swoje zdolności trawienne.


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
28/07/2009 10:51 pm  

Mnie to nie przeszkadza, że mój żołądek już nie strawi mięsa, i tak bym zwymiotowała zanim udałoby mi się je przełknąć 😉 Poza tym miewam się dość dobrze pomimo 10-letniej niemal "absencji" od jedzenia mięsa 😉

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
INSULT
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 154
26/08/2009 9:11 pm  

Są takie rośliny, które oferują pełny wachlarz aminokwasów, np. kasza gryczana. Zawiera ok. 13 g białka na 100 g produktu. Nieźle, zwłaszcza że to bardzo dobre białko (jw., odpowiednie proporcje wszystkich aminokwasów), poza tym duża ilość magnezu, potasu, witamin z grupy B. Bez wahania moge powiedzieć że jest zdrowsza niż ryż brązowy. Zdecydowanie polecam, a już na pewno weganom.


OdpowiedzCytat
Szczurunia
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 386
31/08/2009 5:00 am  

A możesz podać jakieś źródła tej wiedzy? Do tej pory słyszałam że żadna roślina sama w sobie nie zawiera wszystkich aminokwasów i trzeba łaczyć, żeby było pełnowartościowe, ale nie wiem już do końca jak to jest.


OdpowiedzCytat
  
Praca