Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

problem ze strączkowymi  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
05/03/2006 1:40 am  

Podobno rośliny strączkowe to jedno z najlepszych źródeł białka, ale dla mnie to po prostu męka - po zjedzeniu fasoli godzinami boli mnie brzuch, mam wzdęcia i męczę się okropnie. Czy jest na to jakiś sposób? Jakieś przyprawy pomagające w trawieniu? Czy tylko ja mam taki problem (wstydliwy jak dla mnie)?

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
05/03/2006 7:07 am  

[Lily quote:]Podobno rośliny strączkowe to jedno z najlepszych źródeł białka, ale dla mnie to po prostu męka - po zjedzeniu fasoli godzinami boli mnie brzuch, mam wzdęcia i męczę się okropnie. Czy jest na to jakiś sposób? Jakieś przyprawy pomagające w trawieniu? Czy tylko ja mam taki problem (wstydliwy jak dla mnie)?

Witam Lily;
Strączkowe i inne nasiona trzeba namoczyć lub podkiełkować, to wszystko, nie będzie problemu z wiatrami.
Polecam przejrzeć artykuły o kiełkowaniu:
http://www.surawka.republika.pl

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
05/03/2006 10:56 am  

Jeśłi np moczysz fasole całą noc to odlej potem wodę w której się moczyła,zalej świeżą,zagotuj i znowu odlej,potem zalej świeżutką i ugotuj fasolkę...mi po tak przyrządzonej faoslce nigdy nic nie jest:)


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
05/03/2006 12:18 pm  

Tak właśnie robie - moczę całą no, kilkakrotnie zmieniam wodę, także w czasie gotowania - nie pomaga.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Justyna:)
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 144
05/03/2006 1:46 pm  

wiec moze problem lezy w tym, ze nie przyprawiasz ziołami - majerankiem, kminkiem...

Życie jest marzeniem, urzeczywistnij je.


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
05/03/2006 2:35 pm  

Justyna ma racje:spróbuj przyprawić ziołami prowansalskimi-pomagają w trawieniu


OdpowiedzCytat
Ireth
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 264
05/03/2006 2:49 pm  

Sposob na fasolke jest taki: jesc jej duzo (gotowanej tak, jak polecano wyzej) i zarzucic produkty mleczne, a zwlaszcza samo mleko. Wtedy uklad trawienny sie przestawia i nie ma zadnych problemow. A na poczatek jedz te fasolki lzej strawne, jak soczewica lub fasolka mung.

Nie jadam niczego, co moze spojrzec mi w oczy.


OdpowiedzCytat
Bleks
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 343
05/03/2006 3:28 pm  

Mocz fasolę (zamist całą noc) 20 min. we wrzątku a potem ugotuj. Po co moczyć całą noc? Bez sensu. We wrzątku daje lepszy efekt^^


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
05/03/2006 5:14 pm  

Z tego co wiem, to jest powszechny sposób przygotowywania fasol- moczenie przez całą noc. Mleka nie pije bo mi szkodzi.Czasem jem ser i jogurt. Ale nie za dużo. Gdzieś kiedyś czytałam, że fasola ma jakieś oligocukry (?) które są ciężkostrawne, ale im częściej się ją je, tym łatwiej strawić. Może w tym rzecz? Bo jak narazie to unikam. Jem za to często soczewicę, nie jest po niej aż tak źle.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
06/03/2006 5:48 am  

Lily czy lepiej trawisz bardziej kwaskowe potrawy?
Jeżeli tak, to polecam fasolki zakwaszać sokiem z cytryny ewentualnie octem.
To się nazywa słabsze wytwarzanie soku żołądkowego.
Niektórzy ludzie miają odwrotnie: zbyt wysokie wydzielanie kwasu żołądkowego.
Daj znać jak działa ww. zakwaszanie potraw.

Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.

:yltype:


OdpowiedzCytat
Dorotka
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 46
06/03/2006 6:33 pm  

(...)Niektórzy ludzie miają odwrotnie: zbyt wysokie wydzielanie kwasu żołądkowego

:exclam: Jędruś podaj mi proszę sposoby na walkę z tą dolegliwością, dość dokuczliwą i nasiloną!!! :exclam:


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
06/03/2006 11:27 pm  

Wiesz, nie wiem. jako dziecko często rano mi się jedzenie wydawało strasznie kwaśne i miałam problem ze zjedzeniem śniadania. Teraz już nie. Być moze faktycznie lepiej trawię kwaśne. Może spróbuję.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
07/03/2006 12:04 am  

Dla Dorotki:
Witam Dorotka;
Przyczyny nadmiernej stymulacji wydzielania soku żołądkowego są różne najczęściej jest to :
1. Spożywanie termicznie zniszczonego wyosokobiałkowego pożywienia (nie ma znaczenia czy pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego) warto wymieszać z czymś świeżym, sokiem np. marchewkowym, buraczkowym itp. Podgrzać do ok. 40 stopni C aby nie zniszczyć enzymów i witamin.
2. Atak bakterii Helicobacter pylori (żyją w żołądku) jest to często następstwem zobacz punkt 1.

Warto zrobić test na ww. bakterię (przykładowy link):
http://epacjent.pl/artykul.php?idartykul=632&poddzial=Gastrologia

Odsyłam również na forum zioła:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12345

Dla Lily:
Witam Lily;
Daj znać jak poszło, polecam surowe pokarmy, podgrzane do 40 stopni C.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
Bleks
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 343
07/03/2006 8:56 pm  

Ja wiem, że to najczęściej stosowany sposób, ale nie mówię że NAJLEPSZY!


OdpowiedzCytat
Dorotka
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 46
09/03/2006 7:54 pm  

Dla Dorotki:
Witam Dorotka;
Przyczyny nadmiernej stymulacji wydzielania soku żołądkowego są różne najczęściej jest to :
1. Spożywanie termicznie zniszczonego wyosokobiałkowego pożywienia (nie ma znaczenia czy pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego) warto wymieszać z czymś świeżym, sokiem np. marchewkowym, buraczkowym itp. Podgrzać do ok. 40 stopni C aby nie zniszczyć enzymów i witamin.
2. Atak bakterii Helicobacter pylori (żyją w żołądku) jest to często następstwem zobacz punkt 1.

Warto zrobić test na ww. bakterię (przykładowy link):
http://epacjent.pl/artykul.php?idartykul=632&poddzial=Gastrologia

Odsyłam również na forum zioła:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12345

(...)

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

Dzięki! spróbuję, to fakt ilość surowizny muszę w mojej diecie zwiększyć i to znacznie, ale lubię jedzonko na ciepło i to bardzo 😛 lecz nic to idzie wiosna i coraz bliżej do świeżych młodych warzyw i owoców 🙂


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca