Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Masło czy margaryna?  

Strona 2 / 3 Wstecz Następny
  RSS

cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
18/12/2011 1:52 pm  

Masło jest fajne :spryciarz: chociaż oczywiście można się bez niego obyć.
A ja się tak zastanawiałem czym weganie smarują bep. 🙂


OdpowiedzCytat
kazik84
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 161
18/12/2011 1:57 pm  

Też od kilku lat nie używam w ogóle masła, ani margaryny do smarowania chleba. Za to mam słabość do majonezu, ale staram się nie przesadzać.

Do ciasta kupuję margarynę wegetariańską.


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 1839
18/12/2011 9:34 pm  

A ja się tak zastanawiałem czym weganie smarują bep. 🙂

Co to bep?
Masło jest jak mięso - jesz tylko dlatego, że jesz 😉
Zamiast masła - pasztet, a jak jest pomidor albo ogórek to nie trzeba w ogóle niczym smarować, bo jest wystarczająco mokre 😛

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
18/12/2011 10:18 pm  

Co to bep?

bo ja jeszcze wołam na chleb bep... 😉

A masło jest fajne po prostu.


OdpowiedzCytat
Szpicelek
forumowicz
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 36
02/04/2012 4:26 pm  

słuchajcie, a istnieją jakieś margaryny (np. kasia) do pieczenia, które są wegetariańskie?

Szpiceluś


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
02/04/2012 5:48 pm  

Wszystkie margaryny z dodatkiem D3 dostępne w sklepach chyba nie są wege, raczej używa się w nich witaminy pochodzenia rybnego. Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych też mogą być odzwierzęce. Wege jest Alsan, ale to raczej w zdrowej żywności do kupienia.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Nela89
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 374
02/04/2012 11:51 pm  

Ja sporo czasu nie używałam masła wcale - jakieś 3 lata, ale w tym roku zaczęłam używać, bo już nie mogłam patrzeć na serki, pasztety sojowe itp. Po prostu najlepszy na świecie był chleb z masłem. Mam jednak problem ze smażeniem, bo nie lubię smażyć na oleju, a na oliwie nie wszystko i smakuje, np. pieczarki najlepsze są na margarynie, ale dopiero do mnie doszło, że margaryna (poza tym że jest niezdrowa) może być nie wege przez d3. W ogóle jak często jecie smażone potrawy?

Pochwała jest pożyteczniejsza od kary. Plaut


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
03/04/2012 12:39 am  

Ja używam oleju. Za często.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
03/04/2012 2:34 am  

[b]Nela [/b]A próbowałaś smażyć na ghee? (czyli oczyszczonym masle)

jak często jecie smażone potrawy?

Ja dosyć często

[edytowane 2/4/2012 przez cienkun]


OdpowiedzCytat
sunflower_ren
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 382
03/04/2012 12:18 pm  

Ja często dość, ale podsmażam tylko np. cebulę, a później dodaję inne warzywa i już duszę. Głównie używam rzepakowego albo oliwy czasem jak krótko smażę. Kotlety od dłuższego czasu piekę.


OdpowiedzCytat
Nela89
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 374
04/04/2012 12:06 am  

Ja mam czasami takie "napady". 😉 Mam mega ochotę na coś słodkiego, słonego albo smażonego - czyli wszystko, co najzdrowsze. 😉 Jakiś czas temu nałogowo jadłam tosty z patelni z serem i przyprawami - oczywiście na tłuszczu przysmażane. Mogłam zjeść tego każdą ilość, a było właśnie słone i tłuste. Jako dziecko jadłam masło łyżkami, nawet ciastka nim smarowałam, a miałam sporą niedowagę w tym okresie. Teraz już takiej ilości tłuszczu nie używam, ale czasami się czuję tłusta "od środka", jeśli wiecie co mam na myśli. 😉

Pochwała jest pożyteczniejsza od kary. Plaut


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
04/04/2012 2:07 am  

Ja też lubię chleb smażony z serem, ale jem go rzadko, bo to na żołądek mi niedobrze robi.


OdpowiedzCytat
GreenThumbTM
forumowicz
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 34
30/05/2012 3:39 am  

Nie jadłem już margaryny dobrych kilka lat, ponieważ jest nie zdrowa. Wystarczy przeczytać skład. Masło jem okazjonalnie ale tylko te prawdziwe, nie dajcie się zwieść nazwie Masło 😛 W tych czasach Masło nie koniecznie musi być masłem 🙂 Nie pamietam dokładnie od kiedy ale u nas w rodzinie zamiast masła lub margaryny smaruje się chleb oliwą z oliwek. Dzisiaj nie potrafie sobie wyobrazić smaku chleba bez oliwy. Dla niektórych może to być dziwne ale na początku też wydało mi się że oliwa zmienia cały samk kanapiki ale idzie sie przyzwyczaić. Żeby oliwa nie była "smutna" 🙂 dodaje do niej rozgnieciony czosnek i zioła takie na jakie mam ochotę takie jak: bazylia, oregano itp. itd. Żeby było wygodniiej u nas w domu stoji miseczka z oliwa do chleba i łyżeczka do smarowania nią chleb. fakt margaryna jest bardzo wygodna do użycia i jest tania, ale napewno nie jest warta tego żeby psuć sobie nasze zdrowie. Może to co się w niej znajduje nie zaszkodzi nam po roku czy 2 ale napewno będzie miała jakieś skutki uboczne po 20-30 latach.

A tak wogóle witam wszystkich jest to mój pierwszy post na forum 🙂


OdpowiedzCytat
victoriav
początkujący
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 14
20/06/2012 3:36 am  

Masło.


OdpowiedzCytat
Daiana
bywalec
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 148
20/06/2012 12:42 pm  

Ja stosuję wege margarynę, nazywa się 'Die Gute' [url] http://naturo.pl/pl/p/Margaryna-wegetarianska-Die-Gute-250g-Eden/2453[/url] myślicie, że to to też się zalicza do tych niezdrowych?


OdpowiedzCytat
Strona 2 / 3 Wstecz Następny
  
Praca