Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

TOFU  

Strona 5 / 6 Wstecz Następny
  RSS

Roach
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 106
06/02/2010 11:15 pm  

Z moich doświadczeń wynika że tofu dostępne w sklepach jest drogie i średniej jakości. Najlepsze jest chyba to firmy Polsoja. Jednak ja polecam robienie tofu w domu. Ze szklanki suchej soi mam tofu na tydzień- i to najsmaczniejsze jakie kiedykolwiek jadłem. Na początku było trudno ale szybko można osiągnąć doskonałe wyniki.


OdpowiedzCytat
marta030978
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 308
07/02/2010 7:05 pm  

Ja najbardziej lubię czeskie tofu. Z firmy Polsoja jakos mi nie smakuje.


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1236
07/02/2010 7:36 pm  

Ja najbardziej lubię czeskie tofu.

Też mi najbardziej czeskie smakuje :).

Jednak ja polecam robienie tofu w domu. Ze szklanki suchej soi mam tofu na tydzień- i to najsmaczniejsze jakie kiedykolwiek jadłem. Na początku było trudno ale szybko można osiągnąć doskonałe wyniki.

Masz maszyne do mleka sojowego?
Kiedys robiłem i mleko i tofu, ale to jest czasochłonne, meczące i brudzące. Poza tym w moim tofu był posmak soi, którego nie znosze. Mam w planach zakup maszyny do mleka sojowego, ale chce kupić takie z grzałką w podstawie a nie zanurzaną w płynie. Kiedys widziałem za przystępną cenę, ale nie miałem kasy, teraz jest odwrotnie ;). Na razie nie ma wiec zostaje tofu sklepowe.

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
Roach
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 106
07/02/2010 9:28 pm  

Mam maszynę(grzałka zanurzana) od niedawna. Rzeczywiście pomaga, ale bez niej też da się robić. Z tym że ja lubię gotować, więc mnie to nie męczy.


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1236
08/02/2010 12:48 am  

Mam maszynę(grzałka zanurzana) od niedawna. Rzeczywiście pomaga, ale bez niej też da się robić. Z tym że ja lubię gotować, więc mnie to nie męczy.

No to masz połowe, a nawet 3/4 roboty z głowy, bo najwięcej roboty jest z mlekiem sojowym. Miksowanie, gotowanie, wyciskanie mleka. Ser tofu to zakwaszenie, odciśnięcie sera. Praktycznie zero wysiłku.
Też lubie gotować ale wyrób mleka / tofu tradycyjnym sposobem jest męczący jakby nie patrzeć. Wole coś innego ugotować w tym czasie 🙂

Czy mleko sojowe przypala się do grzałki? Czytałem na temat tych maszyn na wegedzieciaku i ludzie pisali o tym. Dlatego poluje na tą z dolną grzałką - na razie nie ma :/

[edytowane 7/2/2010 przez bułek]

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1596
08/02/2010 12:50 am  

Ja też póki co nie mam czasu ani ochoty na robienie samodzielnie tofu. Jem kupne, zwykle polsoji. Czeskie tofu z algami jest pyszne 🙂

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
marta030978
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 308
08/02/2010 11:22 am  

. Czeskie tofu z algami jest pyszne 🙂

Zgadza się - ja też je bardzo lubię : ))


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1596
02/04/2010 3:00 am  

Ostatnio zaczełam jeść tofu provity , też niezłe. Samo w sobie bez smaku, jak to tofu naturalne -smak nadają mu przyprawy i dodatki z jakimi je skomponujemy.

http://www.biovert.pl/product_info.php?products_id=1150

Super smakuje pokrojone w plasterki i położone na razowcu posmarowanym masłem. Natomiast na wierzch duuuużo koncentratu pomidorowego - pycha 🙂 🙂

[edytowane 1/4/2010 od hipiska]

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
waris
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 485
02/08/2011 2:19 am  

po ile kupujecie tofu z polsoi???bo u mnie teraz już kosztuje 4,2:?( chodzi o naturalne. podrożało o jakieś 70 gr. w ciągu miesiąca:(


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
02/08/2011 2:57 am  

po ile kupujecie tofu z polsoi???bo u mnie teraz już kosztuje 4,2:?( chodzi o naturalne. podrożało o jakieś 70 gr. w ciągu miesiąca:(

Ja z Polsoi nie kupuję, ale wydaje mi się, że 4,20 to drogo (za kotkę, tak? ile waży?). Czeskie wędzone chyba nawet taniej wychodzi, a naturalne jeszcze taniej. W internecie znalazłam po ok. 14,50 za kg w przeliczeniu na złotówki... 2,80 za kostkę...

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
waris
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 485
02/08/2011 2:59 am  

180g to bardzo dużo normalnie miesiąc temu płaciłam 3,5,a 4,2 to płaciłam za wędzone!!!


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
02/08/2011 3:09 am  

[url] http://www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/tofu-polsoja-naturalne/202665/?sFraza=tofu[/url] Drogie...

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
sunflower_ren
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 382
02/08/2011 12:07 pm  

takie samo jest chyba w biedronce? Chyba że tam też podrożało?


OdpowiedzCytat
waris
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 485
02/08/2011 8:56 pm  

nawet bardzo drogie,a po drugie dziwne,że piszą ,że po 200g są bo ja kupuje 180g!
u mnie nie ma w biedronce tofu:(pytałam już w kilku i nikt nic nie wie czy będzie czy nie.
sunflower_ren po ile to tofu w biedronce i jak wagowo pakowane są???


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 3467
02/08/2011 10:25 pm  

takie samo jest chyba w biedronce?

Sprawdzałam w 3 biedronkach w Poznaniu i jednej pod Poznaniem, nigdzie tego nie znalazłam. Ktoś może wie czy są w Wawie i po ile?

[edytowane 2/8/2011 od Bellis_perennis]


OdpowiedzCytat
Strona 5 / 6 Wstecz Następny
  
Praca