Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Mrożonki własnej roboty?  

  RSS

Fatty
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 2286
10/07/2009 9:47 pm  

Gotować lubię, ale czasami po powrocie do domu sił ani weny nie mam i ratuje mnie wtedy mrożonka, mix warzyw na patelnię, obiad w 8 minut. Koszt jednego opakowania takiej mrożonki(jednego obiadu) to ok 5 zł.
Skład dania które jeszcze przed chwilą gościło u mnie na talerzu: podsmażone ziemniaki, brokuły, kukurydza, cebula, marchew, fasola szparagowa, papryka... i tak sobie myślę aby samej skonstruować zapas takich mrożonek na dni krytyczne kiedy nie chce się nic a żołądek szybkiej strawy się domaga. Jak stworzyć taką lub podobną mrożonkę, mix-warzyw, aby była zdatna do spożycia po 8 minutach gorącej interakcji z oliwą? Co przed zamrożeniem podsmażyć(oprócz ziemniaków) , co podgotować, co surowe zapakować?

[edytowane 10/7/2009 przez Fatty]

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1730
10/07/2009 11:17 pm  

Ano, mrożonki się przydają, ale ja mam problem taki, że niektóre warzywa po rozmrożeniu stają się obrzydliwie włókniste i niesmaczne, np. brokuł, kalafior, marchew. Da się tego jakoś uniknąć?

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
alex29091
rozmówca
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 57
11/07/2009 12:09 am  

Wszystkie mrożone warzywa jakie kupujemy w sklepach są przed zamrożeniem blanszowane czyli obgotowywane. Dlatego tak szybko się gotują czy smażą. Pewnie tak samo należałoby zrobić z domowymi mrożonkami. W tym roku zamierzam tak zrobić.

Można też mrozić niektóre gotowe potrawy. Kilka lat temu w sierpniu, kiedy jest tania papryka i pomidory gruntowe, gotowałam leczo. Po przestygnięciu wlewałam porcje do woreczków na mrożonki i zamrażałam. Zimą było jak znalazł.


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 3467
11/07/2009 3:49 pm  

Blanszowanie o którym wspomniała alex29091 dokładniej polega na wrzuceniu do wrzątku warzyw poczekaniu aż woda się zagotuje. Wtedy od razy odcedzamy i studzimy. I już jest gotowe do mrożenia 😉

Można też mrozić niektóre gotowe potrawy. Kilka lat temu w sierpniu, kiedy jest tania papryka i pomidory gruntowe, gotowałam leczo

Ja wolę pasteryzować i w słoiczku sobie czekają w piwnicy na zjedzenie min bigos i leczo.


OdpowiedzCytat
pmk
 pmk
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 219
11/07/2009 3:57 pm  

Tylko wiecie, ostrożnie, bo jad kiełbasiany czyha za rogiem ...

mn


OdpowiedzCytat
daffnia
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 353
11/07/2009 6:08 pm  

praktycznie wszystkie warzywa można zamrozić na surowo, można ewentualnie sparzyć. grzyby najlepiej obgotować. mój sposób na szybki obiad z zamrażalnika jest prosty- zamrażam przygotowane w całości dania. jak już gotuję obiad to zawsze więcej i część zamrażam. rewelacyjnie wychodzą gęste zupy- krupniki, grzybowe, fasolowe, jarzynowe itp.no i zawsze mam mnóstwo porcji lecza i szpinaku, ale to już taka moja słabość 😉 jak wiem, że wrócę późno to już rano wyjmuję wybraną mrożonkę- po powrocie do domu jest ju rozmrożona, tylko podgrzewam :thumbsup:

Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂


OdpowiedzCytat
alex29091
rozmówca
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 57
11/07/2009 7:26 pm  

Ja też mrożę gotowe potrawy. Jka tylko coś zostanie z obiadu to pakuję w pojemniki plastikowe lub torebki foliowe i zamrażam. Bardzo się to przydaje, Dzisiaj też jadłam na obiad zamrożony tzn. rozmrożony ryż z warzywami. Do tego dorobiłam tylko surówkę.

Co do mrożenia warzyw na surowo to mroziłam w ten sposób tylko paprykę i była bardzo dobra. Nigdy jeszcze nie mroziłam fasolki szparagowej ( w tym roku zamierzam to zrobić ) ale moja koleżanka mówiła mi że fasolka zamrożona bez blanszowania jest bardzo twarda. Grzyby leśne zawsze mrożę na surowo. Obieram, kroję na kawałki i zamrażam bez mycia. Myję dopiero przed użyciem zamrożone. Zamrożiłam kiedyś obgotowane grzyby ale, niestety, nie miały już takiego wspaniałego aromatu. Po prostu ten aromat został wylany wraz z wodą po obgotowaniu. Zamrożone na surowo są potem w sosie czy innej potrawie jak świeże.


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 3467
11/07/2009 9:40 pm  

Tylko wiecie, ostrożnie, bo jad kiełbasiany czyha za rogiem ...

Mój prywatny jad jest bardziej toksyczny. 😉


OdpowiedzCytat
akcelerator
początkujący
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 10
19/07/2009 4:06 pm  

oo bardzo dobry pomysł z tym mrożeniem 🙂 chyba spróbuję w tym roku.
a tak przy okazji znacie jakieś domowe sposoby na suszone owoce? ( też zapas na zimę :D)


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
18/06/2010 2:39 am  

Czy wie ktoś może jaki czas można przechowywać z zamrażarce mrożonki własnej roboty ( np. owoce, pierogi, sosy ). Pół roku czy dłużej?

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
kropkaaaa
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 106
18/06/2010 3:05 am  

owoce i warzywa chyba rok, a przetwory to nie wiem. ale chyba im coś jest bardziej tłuste tym krócej można trzymać. 🙂

'i think therefore i am vegetarian' ;D


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
18/06/2010 3:09 am  

Potrawy typu pierogi, knedle itp. staram się nie przechowywać dłużej niż 3-4 miesiące, natomiast owoce dłużej - np. truskawki mrożę już teraz, a mam nadzieję, że zostanie kilka paczuszek na zimę 😛

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
08/02/2014 1:06 am  

Masło można mrozić, prawda?

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
  
Praca