Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pampuchy, czyli kluski na parze.  

  RSS

hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
08/08/2009 6:52 pm  

Szukałam tego teamtu, ale nie mogłam znależć.
Czy znacie może jakiś wypróbowany przepis na pampuchy, najlepiej bez jajek ( jem je, ale unikam do przyrządzania klusek i innych potraw ).
Będę wdzięczna za odpowiedzi 😉 😉

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Dyzio
stały bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 615
08/08/2009 7:27 pm  

A co by się stało gdybyś nie dodała jajek do tego przepisu ?
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4577443,title,Kluski-na-parze-pyzy-drozdzowe,index.html?ticaid=68877


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1236
08/08/2009 8:27 pm  

Na moje bez jajek można zrobić. Z mleka i mąki ciasto wyjdzie.
Jeśli Ci się uda to później możesz pokusić się o rezygnację z mleka i zastąpienie go wodą (albo 50/50).
Jakby co to moje łapy albo głowa pójdzą pod nóż 😉

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 2007
08/08/2009 9:36 pm  

Czy chodzi o pyzy?


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1730
08/08/2009 10:11 pm  

Jeśli komuś się uda po wegańsku, to poproszę o sprawdzony przepis, bo czasem mi ich brakuje, a mama jeśli robi, to tylko z jajcami.

Fasol, nie chodzi o pyzy. Pyzy są z mąki i ziemniaków i się je gotuje normalnie w wodzie, a pampuchy (w naszym domu mówi się "parzochy") są z ciasta drożdżowego, przygotowywane na parze. Pycha z domowym jogurtem truskawkowym, smak dzieciństwa 🙂

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 3467
08/08/2009 11:57 pm  

Pyzy są z mąki i ziemniaków i się je gotuje normalnie w wodzie, a pampuchy (w naszym domu mówi się "parzochy") są z ciasta drożdżowego, przygotowywane na parze.

U mnie w domu to z pary nazywa się pyzami 😛 😛 😛
A to coś z ziemniaków to pierwszy raz o czymś takim słyszę 😛 😛 😛

[edytowane 8/8/2009 przez Bellis_perennis]


OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 2007
08/08/2009 11:57 pm  

No dobrze, ale przecież są dwa rodzaje pyz, po poznańsku i po warszawsku chyba? Zresztą, może i nie wiem. 😀


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
09/08/2009 2:18 am  

Chodzi mi o takie drożdżowe , przygotowane na parze, o jakich napisala xxl.
Na słodko najlepsze 😛

[edytowane 8/8/2009 od hipiska]

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Loviisa-chan
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 637
09/08/2009 2:43 am  

A to coś z ziemniaków to pierwszy raz o czymś takim słyszę 😛 😛 😛

[edytowane 8/8/2009 przez Bellis_perennis]

Bellis, Ty wiesz, że pod względem upodobań kulinarnych wymiatasz 😛 ;*

U mnie na to się mówi po prostu 'kluski na parze' - nazwę 'pampuchy' odkryłam nad morzem 😛 (uwielbiam na słodko z owocami)

[edytowane 8/8/2009 od Loviisa-chan]


OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 2007
09/08/2009 2:45 am  

U mnie pampuchy to są takie placki z dziurką w środku, na słodko, smażone.
A pyzy mogą być drożdżowe na parze i ziemniaczane.


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
09/08/2009 3:10 am  

U mnie pampuchy to są takie placki z dziurką w środku, na słodko, smażone.

Nigdy nie jadłam. 😮 Dobre ? 😉

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 2007
09/08/2009 3:19 am  

Wyśmienite : )


OdpowiedzCytat
xGetBoredx
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 216
09/08/2009 4:27 am  

U mnie z kolei na kluski na parze mówi się parowańce. Wyczaił ktoś czy da radę po wegańsku? Szczerze mówiąc zapomniałem już jak smakują, a za dzieciaka je uwielbiałem.

wciąż raczkuję w temacie wegetarianizmu 🙂


OdpowiedzCytat
Linek
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 103
09/08/2009 10:52 pm  

U mnie pampuchami nazywano właśnie grubaśne drożdżowe placuszki smażone na oleju, dość słodkie, tyle że bez dziurki w środku. Były pyszne, ale dawno ich nie jadłam, bo to jedyne placki których jeszcze nie próbowałam robić bez jajek, chociaż to nie taki wielki problem.


OdpowiedzCytat
  
Praca