Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Flora bakteryjna  

  RSS

lamdre
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 34
08/09/2009 4:15 pm  

Jakie znacie naturalne źródła pożytecznych bakterii pracujących w naszych jelitach. Wiem, że produkty mleczne po fermentacji na pewno je zawierają... A co z warzywami, owocami? Kiszone warzywa również chyba, coś jeszcze? Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego...

Cokolwiek robisz lub marzysz, że możesz to zrobić - Zacznij tylko. W zdecydowaniu drzemie geniusz, siła i magia.


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
08/09/2009 5:02 pm  

Miso. Z probiotyków polecam Dicoflor 🙂

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1022
08/09/2009 10:30 pm  

Prebiotyczne roślinne źródła :

-mniszek lekarski
-karczochy
-czosnek
-cebula
-pory
-banany
-szparagi
-cykoria

Więcej możesz zobaczyć w filmie pt. " Cała prawda o jedzeniu "prod. BBC Lifestyle aktualnie emitowanym w telewizji TVN Style. Eksperymentowi poddani zostali ochotnicy , gdzie jedna grupa spożywała rośliny z dodatkiem ww.produktów a inna miała normalną dietę wzbogaconą o jogurty ze szczepami bakterii probiotycznych. Okazało się że grupa spożywająca rośliny miała więcej pożytecznych bakterii w jelitach niż ta druga grupa jedząca jogurty.

[edytowane 9/9/2009 przez Ayna]


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
08/09/2009 11:06 pm  

Te rośliny zawierają raczej prebiotyki. Prebiotyki to tak jakby baza do rozwoju bakterii probiotycznych.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
alex29091
rozmówca
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 57
09/09/2009 2:33 am  

Bardzo dobrą pożywką dla jelitowej flory bakteryjnej jest właśnie błonnik pokarmowy.Gdy błonnik przeszedłszy przez cały przewód pokarmowy dotrze do jelita grubego to staje się tam pożywką dla bakterii, mają tam świetne warunki do intensywnego mnożenia się. Jest to chyba jeszcze jeden argument za jedzeniem dużej ilości warzyw i owoców.


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
09/09/2009 2:47 am  

No właśnie głównie warzyw, zwłaszcza surowych. Bo owoce trochę jednak fermentują i mają dużo cukru, a co za dużo to akurat tutaj niezdrowo 😉

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1022
09/09/2009 6:20 pm  

Tak Lily ( już poprawiłam ) , te produkty zawierają prebiotyki , które ulegając fermentacji w przewodzie pokarmowym stymulują prawidłową florę w jelitach.

Probiotykami w takim razie są żywe mikroorganizmy dodawane do produktów mlecznych zwanych probiotycznymi.


OdpowiedzCytat
  
Praca