Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

SOJA  

  RSS

lamdre
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 34
30/09/2009 1:45 pm  

Dziś w Gazecie Wyborczej (dodatek Polacyodwagi) można przeczytać m. in.: 1. "że jeśli chorujesz na nowotwór, lepiej unikać produktów sojowych, bo rak chętnie żywi się estrogenami, których soja, co prawda, nie ma, ale zawiera składniki do nich zbliżone." 2. "że soja zawiera związki należące do tioglikozydów, które przy długotrwałym spożyciu mogą przyczyniać się do powstania wola tarczycy. Blokuj wiązania jodu i tworzenia z tyrozyny tyroksyny niezbędnej do produkcji hormonów tarczycy. Na szczęście dotyczy to przede wszystkim ziaren surowych. Gotowanie zmniejsza zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30 proc." 3. "Jednak prawdą jest także to, iż soja jest nie dla każdego, a jedzona w nadmiarze, może być niebezpieczna. Muszą na nią uważać osoby z kłopotami z tarczycą. Nie powinny jej jeść dzieci do 12. miesiąca życia, którym czasem (zwłaszcza alergikom) podaje się mleko sojowe. Mały człowiek jest bardziej podatny na działanie fitohormonów niż ważąca 80 kg pani w średnim wieku. Soja może być też niebezpieczna dla mężczyzn, u których nadmiar fitoestrogenów może blokować wydzielanie testosteronu. Niestety, jest ciężkostrawna. Ma sporo składników pogarszających trawienie i bardzo dużo białka."

Cokolwiek robisz lub marzysz, że możesz to zrobić - Zacznij tylko. W zdecydowaniu drzemie geniusz, siła i magia.


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
01/10/2009 12:05 am  

Błąd popełniają osoby, które dietę mięsną zastępują w 90 % sojowymi, myśląc, że to wszystko czago im potrzeba. Jedzona z umiarem, nie codziennie nie powinna zaszkodzić 😉

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
ZoFiA_
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 7
03/10/2009 3:43 pm  

mam do was pytranie
czy orientuje sie ktos czy mozna w parowarze gotowac soczewice, soje itp straczkowce suche? nigdzie nie moge tego znalezc a byloby zdrowiej

Kasia


OdpowiedzCytat
tessa
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 5
10/03/2010 10:21 pm  

W temacie o soi znalezione tutaj:

http://www.naturalhealthstrategies.com/dangers-of-soy.html

Soja i produkty sojowe zawierają wysoki poziom kwasu fitynowego, który hamuje przyswajanie wapnia, magnezu, miedzi, żelaza i cynku.

Moczenie, kiełkowanie i długie, powolne gotowanie nie neutralizuje kwasu fitynowego.
Dieta bogata w kwas fitynowy wykazano, że jest przyczyną problemów wzrostu u dzieci.

Przetwory sojowe zawierają podwyższone stężenie toksycznego aluminium, które mają negatywny wpływ na układ nerwowy i nerki został zamieszany w wystąpienia choroby Alzheimera.

Zatem ostożnie z soją .


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
10/03/2010 10:37 pm  

Wysoki poziom kwasu fitynowego zawierają tez wszystkie zboża. Zatem ostrożnie ze zbożami 😉
Nie p[opadajmy w skrajności może 😉

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
tessa
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 5
10/03/2010 11:21 pm  

Wysoki poziom kwasu fitynowego zawierają tez wszystkie zboża. Zatem ostrożnie ze zbożami 😉
Nie p[opadajmy w skrajności może 😉

Chodzi o to ,że kwas fitynowy w zbożach neutralizuje się na przykład przez moczenie ,gotowanie .Natomiast ten sam kwas fitynowy zawarty w soi pozostaje nawet po długim moczeniu i gotowaniu.

Tutaj jeszcze więcej informacji "Mity i fakty na temat soi"

http://www.sfd.pl/Mity_i_Fakty_Na_Temat_Soi-t243503.html


OdpowiedzCytat
  
Praca