Wiem, że wielu z Was to przeciwnicy produktów tak przetworzonych, jak baton sojowy, ale mimo tego, zapytam. Mam przed soba własnie Baton sojowy 2 x, Dr Soya poleca itp. W składzie podano:
kuwertuta (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, [u] [b]emulgator - lecytyna sojowa[/u] [/b]), tłuszcz cukierniczy, cukier, białko sojowe, płatki kukurydziane, wafle, [u][b] emulgator - lecytyna sojowa [/u][/b], wanilia - aromat identyczny z naturalnym. Oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne.
Napisano także, że produkt [b] może być spożywany przez wegan [/b]. A co z lecytyną??? Czy ten napis gwarantuje, że została ona wyprodukowana bez udziału tłuszczy zwierzęcych? Jaką mogę mieć pewność, że to baton wegański?
[edytowane 11/11/2011 od xxl]
Oj, Sieklik, nazwa jest niezwykle myląca. Często bywa, ze do jej produkcji używa się tłuszczy zwierzęcych (producenci zwykle nie mają pojęcia, skąd pochodzi, lub też skutecznie ukrywają tego typu wiadomości). Dlatego mówimy baj czekoladom, ciastkom, właściwie większości przetworzonym produktom 😎 . Dlatego pytam o ten baton. Może, skoro napisali, że wegański, nie użyto tu zwierzęcych tłuszczy.
Lecytyna sojowa - E 322
Lecytyna sojowa, lecytyna i inne lecytyny mają to samo oznaczenie E 322 (zgodnie z prawem UE).
Poza tym lecytyna sojowa jest mylnie traktowana jako wegetariańska - a to jest błąd. Do jej produkcji uzywa się składników pochodzenia zwierzęcego (tłuszcze!).
info ze strony www.vege.pl (tam również o tym piszą).
To w sprawie lecytyny sojowej. A jeśli chodzi o lecytynę jako taką:
Lecytyna - Nazwa chemiczna: fosfatydylocholina to fosfolipid, który zwykle otrzymuje się żółtek jajek kurzych lub z ziaren soi. Jest ona niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego zwierząt i ludzi. Jest ona dostępna komercyjnie w postaci czystej i jest stosowana jako dodatek do żywności oraz w celach leczniczych. W Unii Europejskiej, oznacza jest ona kodem E 322, w listach dodatków do żywności.
Dodam, że w tej definicji wikipedii skradzione zostały prawa autorskie. Ktoś wkleił tekst o dobroczynnych skutkach stosowania lecytyny ze strony jednego z jen producentów. A wydaje mi się normalną koleją rzeczy, że producent swój towar zachwala.
P.S. Nic nie wiem o zbawiennych jej właściwościach, być może to prawda, co nie zmienia faktu, że wegańska (a często i wegetariańska) nie jest.
E 322 - Lecytyna - tłuszczowa substancja pochodząca z tkanki nerwowej zwierząt, żółtka jaja, krwi i innych tkanek (innym jej źródłem są ziarna soi - lecytyna sojowa).
Więc teraz połączmy wiadomości na temat lecytyny sojowej. Produkowana jest z ziaren soi, ale, niestety, producenci często do produkcji używają tłuszczy zwierzęcych. Jak to wywnioskować? Otóż, są przecież dwa człony. Lecytyna (I) sojowa (II). Sojowa, bo produkuje się ją z soi (a często nazywa się ją tak, gdy tylko śladowe ilości soi wystąpią w składzie). Lecytyna, bo do jej produkcji używa się tego, co tam wyżej powklejałam. Na tym pic polega, że można się naciąć. Bywa, że lecytyna sojowa jest wegetariańska, ale nie dowiesz się nigdy, gdzie ją dokładnie znajdziesz (producent Ci nie powie, sprawdziłam to na własnej skórze).
Każdy musi sam to rozstrzygnąć. Albo ryzykujemy i wcinamy produkty z lecytyną sojową, albo żegnamy się z czekoladą, ciastkami i większością innych tego typu produktów (i nie tylko tych, gdyż lecytyna jest wszechobecna na rynku).
Nie wiem, jak jest z tą firmą ICHEM, która wyprodukowala baton wegański, o który mi chodzi. W sprzedaży mają także [u]czystą[/u] lecytynę sojową. Czystą, znaczy chyba bez dodatków w stlu tłuszczy zwierzęcych, użytych do produkcji. Ale nie jestem pewna, więc baton przeleży na biurku, dopóki nie dostanę od nich jasnej odpowiedzi, albo go po prostu komuś łaskawie oddam 😎
[edytowane 6/4/2006 od Srebrna]
Napisałam, wspomniałam o tym już wyżej. Na początku zbyto mnie informacją, że lecytyna sojowa to produkt w 100% sojowy. Pomyślałam, że innym by to mogło wystarczyć, ale to tak samo, jak w sprawie testowanych kosmetyków (wiecie, jak odpowiadają). Kiedy napisałam drugą wiadomość i poprosiłam, by jasno napisano mi, że do produkcji ich lecytyny nie używa się żadnych składników odzwierzęcych, nie otrzymałam odpowiedzi... To dziwne, czekałam i czekałam, wcześniej dostałam od nich maila bardzo szybko. Cóż, baton leży, jak leżał 😀
Srebrna, wielkie dzięki za wyjaśnienie.
W tekście pochodzacym, jak mówisz, od producenta, jest dosc pokrętna logika: Lecytyna jest niezbędna do funkcjonowania ukladu nerwowego zwierząt (Wszystkich), ale otrzymuje się ja z innych zwierząt... to skąd te roślinożerne ją niby biorą? chyba nie z soi...
corney i crunchy z tego co sprawdzalam.
wielkie dzięki, już lecę do sklepu kupić sobie jednego. Jak ktoś zna jeszcze to podajcie, pliska.
niestety crunchy ma lecytynę sojową:(.
Jednak corny (moim zdaniem) jest w pełni wegetariański. (Skład: prażone płatki zbożowe 27% (owsiane, przenne), syrop glukozowo-frutozowy, mąka (pszenna, ryżowa, kukurydziana), orzechy laskowe 8%, płatki kukurydziane , cukier brązowy, syrop glukozowy, tłuszcz kokosowy, prażone wiórki kokosowe, rozdrobnione prażone migdały, prażone ziarna sezamu, miód, sól, emulgator E471, karmelizowany syrop cukrowy, aromat.)
[edytowane 14/10/2006 od joasiotek]
<A HREF=
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja