Witam. Jak pewnie wiecie jestem nowa na forum i również nowa wśród weget. Musze sie pochwalić , że zrobiłam pierwszy w zyciu pasztet wegetariański ( w ogóle pierwszy w zyciu 🙂 )
wyszedł po prostu przepyszny . A najlepsze jest to , że wrzuciłam do niego prawie wszystko co miałam w lodówce. Ogólnie pasztet z soi i ryżu , plus warzywa i oliwki, które moge jeść na kilogramy. Sama siebie nie mogę nachwalić 🙂
To już się dzielę 🙂
2 torebki ryżu
ok 200g soi
z pól kg warzyw - ja akurat miałam mieszankę warzywną ( marchew, groszek, seler, por ,fasola)
2 cebule
4 jajka
główka czosnku
oliwki sól pieprz
majeranek
czarnuszka do posypania
Soję namoczyć później ugotować , ryż tak samo cebulę zeszklić dodać mieszankę warzywną żeby zmiękła. Zmielić soje , ryż i warzywa dodać czosnek , przyprawy i jajka. Wszystko wymieszać i wyłożyć do formy.
Ja dodałam czarne oliwki. Na wierzch posypałam czarnuszką ( takie drobne czarne ziarenka) dosyc długo piekłam w mocno nagrzanym piekarniku . Tak mniej więcej wygląda mój pasztet. W moim pasztecie jest cała główka czosnku i masa oliwek , ale każdy wie co lubi więc robi tak jak chce 🙂
Pozdrawiam .
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja