Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Jak gotować strączki itp  

  RSS

brent
świeżaczek
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1
23/07/2010 2:33 am  

Mam do was takie pytanie czy możecie mi podać dokładnie jak mam przyrządzić:

- ile moczyć
- ile gotować
- czy można jeść bez gotowania
- czego nie wolno gotować

kupiłem troche tego a tu ani słowa na opakowaniu jak się za to zabrać w necie też nie ma wszytskich więc pomyślałem że taki topik się przyda i ktoś jeszcze skorzysta 🙂

1. Ciecierzyca
2. Fasola czarna
3. Fasola kidney
4. Fasola mung
5. Fasola adzuki
6. Soja
7. Groch zielony
8. Soczewica czarna beluga
9. Soczewica zielona dupuy
10. Soczewica zielona


OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 606
23/07/2010 2:38 am  

To na początek link:
http://puszka.pl/txt/straczkowe.jsp


OdpowiedzCytat
INSULT
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 154
23/07/2010 5:55 pm  

Bez gotowania absolutnie nie wolno tego jeść. Dlatego zawsze powtarzam, że strączkowe są RÓWNIE DOBRE z puszek. Tak czy owak trzeba je długo gotować, więc puszka opłaca się ostatecznie dużo bardziej.

Namaczanie nie jest konieczne, można od razu po prostu przejść do gotowania. Potrwa to jednak wtedy dłużej.

[edytowane 23/7/2010 przez INSULT]


OdpowiedzCytat
fuego
forumowicz
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 30
25/07/2010 3:52 am  

Z tym moczeniem sie nie zgodzę. Moczy się po to żeby umyć te ziarna, namacza się też po to żeby wyciągnąć z nich jakieś syfy jeżeli są.

No właśnie np ciecierzyca namoczona przez noc potrafi gotować sie dwa razy krócej,soczewice radzę moczyć kilka godzin przed gotowaniem, soja myślę że tak samo jak ciecierzycę, Fasola mung moczyć kilka godzin.

Gotować można wszystkie wymienione

Nie gotowanych nie można jeść. Gotowanie to zależy od tego ile były namaczane, czy robisz pod przykrywka itp - trzeba smakować 🙂


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
25/07/2010 1:08 pm  

Można jeść surowe w postaci kiełków, np. soczewicy:
[img] [/img]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 3467
26/07/2010 12:39 pm  

Dlatego zawsze powtarzam, że strączkowe są RÓWNIE DOBRE z puszek

A ja myślałam, że jednak są mniej smaczne 😛
Czytałam publikacje które wrzucałeś i powiem szczerze, że nie ufam do końca naukowcom. Zdarza im się kłamać... Jeśli sam nim jesteś to powinieneś wiedzieć.


OdpowiedzCytat
  
Praca