Szukalam ale nie znalazlam tu nic na temat tego kakao wiec zapytam;D
Czy jest 100% weganskie?Wydaje mi sie ze ok. Pisze ze lecytyna sojowa oraz uzyta : soja ; mleko (wiec wychodzi na to ze mleko sojowe ).Innych niepozadanych skladnikow nie znalazlam
PS. moje pojecie na temat diety weganskiej dopiero sie uzupelnia ;D
Zwykłe, "ciemne" kakao jest wegańskie, ale "Puchatek" czy "Nesquik" już niekoniecznie - zawierają lecytynę sojową, która czasami nie jest wege i z tego co pamiętam to też inne podejrzane składniki. Radziłabym kupowanie zwykłego kakao , np. holenderskiego czy też Wedla. Ja obecnie mam w domu firmy Wawel i też jest bardzo dobre.
[edytowane 3/9/2010 od hipiska]
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Pisze
Kto pisze?
kakaa
nieodmienne ;P
sorki, musiałam, takie bysiory 😀
lecytyna sojowa oraz uzyta : soja ; mleko (wiec wychodzi na to ze mleko sojowe )
Mimo wszystko nie rozumiem, po czym wnosisz. Wszak mogli użyć i mleka i soi, sąsiedztwo tych dwóch produktów nie daje mleka sojowego ;] Takie przetworzone kakao jest moim zdaniem gorsze od zwykłego, ciemnego, które można rozrobić z wodą i też jest dobre, trzeba tylko wyczuć proporcje.
Nie uważam żeby to było wegańskie kakao. Soja i mleko w skądzie to nie mleko sojowe. Nie ma tak dobrze;p Nie wiem czy to kakao jest nawet wegetariańskie... No najlepiej kupić jakies naturalne, dodać nawet wody, bo nie trzeba mleka i np cukru trzcinowego. Fasolencja mówiła że trzeba wyczuć proporcje. I będzie mniam ! : D
Mimo wszystko nie rozumiem, po czym wnosisz. Wszak mogli użyć i mleka i soi, sąsiedztwo tych dwóch produktów nie daje mleka sojowego ;]
hehe no wlasnie chodzilo mi o to ze napisane jest "uzyto : soja ; mleko. "
a nie " uzyto: soja, mleko." czyli ze mleko sojowe ;D nie wiem czy dobrze zrozumialam ale w takiej formie zostalo napisane [u] [/u] [u] [/u]
No ale jak mowicie ze z ta lecytyna nie wiadomo to chyba faktycznie odpada ^^"
A odnosnie tego, taki absurd znalazlam :
http://wiem-jem.pl/item,Puchatek-Kakao-witaminizowane,4538
E322 Lecytyna12
Pochodzenie: Nazwa „lecytyna” dotyczy grupy związków występujących w każdym żywym organizmie, które stanowią część ściany komórkowej. Na skalę handlową lecytyna jest pozyskiwana (głównie) z nasion soji lub żółtka jaja kurzego. Skład chemiczny produktów pozyskanych z tych dwóch źródeł jest odmienny, więc zastosowanie lecytyny jest także różne
Funkcje i cechy charakterystyczne: Emulgator i stabilizator emulsji typu olej w wodzie i woda w oleju. Często używany do zmiękczania czekolady
Produkty: Wiele produktów
Dopuszczalne dzienne spożycie: Bez ograniczeń
Efekty uboczne: Lecytyna jest naturalnym składnikiem ściany komórkowej i jest rozkładana i wykorzystywana przez organizm bez żadnych efektów ubocznych
Ograniczenia żywieniowe: E 322 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nie wywołuje reakcji alergicznej u osób uczulonych na soję lub jaja.
<- hhheeheheheehe sklad rozny ale moze byc stosowany przez wegan spoko XD"
PS. wiem wiem naturalne tez lubie wiec przy nim zostane:)
dzieki wam za infa 😉 [b] [/b]
[edytowane 3/9/2010 przez mia_22]
hehe no wlasnie chodzilo mi o to ze napisane jest "uzyto : soja ; mleko. "
a nie " uzyto: soja, mleko." czyli ze mleko sojowe ;D nie wiem czy dobrze zrozumialam ale w takiej formie zostalo napisane
to źle zrozumiałaś, od kiedy niby średnik ma cudowne funkcje łączenia ze sobą dwóch członów, między którymi stoi ;P
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja