Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kostki sojowe - jak gotować  

  RSS

Madżida
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 12
26/09/2010 8:16 pm  

Czy gotujecie wyżej wymienione? Ja próbowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu - najpierw pół godziny w wodzie, potem jeszcze około 15 minut dusiłam z innymi składnikami gulaszu. No i wszytsko pięknie, tylko kawałki twarde... Czy one mają takie być, czy może za krótko je dusiłam?


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
26/09/2010 8:37 pm  

Ja mam takie, które się gotują w 3 minuty. Te twarde zalej wrzątkiem na np. godzinę, a potem dopiero gotuj.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
rubia
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1077
26/09/2010 8:42 pm  

Madżida, z tego co piszesz, to kupiłaś chyba kostki brukowe, a nie sojowe 😮 Sojowe po zalaniu wrzątkiem lub bulionem warzywnym miękną w ok. 10 minut. Jeśli później jeszcze je gotujesz w gulaszu, to w ogóle nie powinno być problemu. Może były przeterminowane? Lepiej zawsze sprawdzać datę, bo zdarzają się niemiłe niespodzianki. W każdym razie: pierwsze koty za płoty i następnym razem na pewno będzie lepiej 😉

[edytowane 26/9/2010 przez rubia]


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
26/09/2010 8:45 pm  

Rubia, wg mnie są 2 rodzaje proteiny sojowej - jedna mięknie od razu, druga potrzebuje namoczenia i minimum 20 minut gotowania. Ta druga była dawniej w gulaszu sojowym Polgruntu, teraz (Orico) zmienili na miękką. Z kotletami jest ta sama sprawa.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Madżida
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 12
26/09/2010 8:53 pm  

Dzięki za rady. Czyli moczyć godzinę, gotowac pół i dusić 15 min? To się poważne sprawa robi. A ja myślałam, że to raz, dwa i już.
Na pewno nie były przeterminowane - mam na tym punkcie obsesję i zawsze sprawdzam date ważności :).
Chodzi konkretnie o te kostki: http://www.evergreen.pl/kostki-sojowe-p-173.html


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
26/09/2010 8:58 pm  

Możesz sobie dzień wcześniej wieczorem namoczyć we wrzątku, rano zobaczysz, jak się mają i zdecydujesz, czy gotować, czy wystarczy dusić w potrawie 😉 Polecam nie dusić z niczym kwaśnym, bo mogą nie zmięknąć.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
rubia
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1077
26/09/2010 9:14 pm  

Rubia, wg mnie są 2 rodzaje proteiny sojowej - jedna mięknie od razu, druga potrzebuje namoczenia i minimum 20 minut gotowania. Ta druga była dawniej w gulaszu sojowym Polgruntu, teraz (Orico) zmienili na miękką. Z kotletami jest ta sama sprawa.

Być może, od jakichś dwóch lat prawie nie używam suchej proteiny sojowej (nie lubię 😛 ), ale wcześniej nie miałam żadnych problemów z namaczaniem. Chyba, że miałam szczęście i zawsze trafiałam na tę miękką kostkę/kotlety 😉


OdpowiedzCytat
Admin
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 678
27/09/2010 2:51 pm  

[b]Madżida[/b], kostka, o której piszesz jest rzeczywiscie wyjątkowo twarda, nawet po długim gotowaniu 😉 Taka jej specyfika. Spróbuj moczyć przed gotowaniem albo przerzuć się na któreś oferowane na półkach polskich sklepów.

Wege Studio


OdpowiedzCytat
  
Praca