Pomocy! Ponieważ jak dotąd nie piekłam zbyt wiele, nie znam się na tym kompletnie... Mam pytanie do wegan. Czy margarynę lub masło można zastąpić olejem? Wiem, że w niektórych typach ciast to bez znaczenia, ale jak to jest z ciastem kruchym, gdzie tłuszcz w postaci stałęj zagniata się z mąką? Wie ktoś? Wyjdzie kruche ciasto z olejem?
Jestem. Tworzę. Czasem długo siedzę w nocy. Czasem noc długo siedzi we mnie.
Nie pamiętam już, kiedy moja mama (wszystkożerna) ostatnio dodawała margaryny do wypieków (chyba, że nie robi tego przy mnie :P). Ja też nigdy nie daję, robimy na oleju i zawsze wychodzi. Kruche robiłam tylko raz, bo są strasznie tłuste, ale też się udały.
http://www.explosm.net/comics/random/
No to fajnie. Bo znalazłam fajne kruche ciastka i się właśnie zastanawiałam, czy z olejem wyjdą. Że tłuste, to mówi się trudno, raz w roku można 😉 Właśnie tak jest, że im więcej tłuszczu, tym bardziej kruche, tylko nie byłam pewna, czy tłuszcz może być w postaci płynnej, czy musi być stały. Wielkie dzięki!
Acha!! Wiesz może jak to się przelicza? 1:1? 200g margaryny to to samo co 200g oleju? Bo to pewnie ma inną gęstość i ciężar... Czy patrzeć raczej na objętość?
[edytowane 9/12/2011 przez mathilda]
Jestem. Tworzę. Czasem długo siedzę w nocy. Czasem noc długo siedzi we mnie.
Można zamiast margaryny czy masła dodać olej. Na moim blogu: www.kuchniaww.blogspot.com jest np. drożdżówka, którą najczęściej się wyrabia właśnie z użyciem margaryny, a jest całkowicie tego produktu pozbawiona.
Ciasto kruchę wyjdzie, ponieważ na rynku istnieją ciasta kruche na oleju (chyba nawet w Biedrze można kupić).
Mi osobiście kupne ciasto francuskie nie smakowało, a własnego na oleju nie robiłem. Dobra jest margaryna alsan (dość droga, ok. 8 zł u mnie) ale warta swojej ceny :).
Weganka "i'cant believe it's vegan" publikowała u siebie takie ciasta.
Wystarczy Alsan [url] [/url] http://naturo.pl/pl/p/Margaryna-Alsan-kostka-BIO-250g-Alsan-Werk/2408 , [url] [/url] http://www.evergreen.pl/margaryna-alsan-p-719.html
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Ja u siebie w sklepie (taki zwykły spożywczak) znalazłam wegańską margaryną, nazywa się Planta i są to tylko utwardzone tłuszcze roślinne (chyba było też napisane, że spulchniane azotem). Nie leży na dziale ze zdrowo-wegetariańska żywnością, tylko normalnie w lodówce (...obok smalcu w kostkach...). Cena za kostkę u mnie 5,55zł. Przed chwila wpisałam w googlach i mi nawet wyskoczyło, że w Tesco jest za 3zł 🙂 Tylko napisane, że 'tłuszcz roślinny do smażenia', ale myślę, że upiec by się też coś dało. Ja jej jeszcze nie próbowałam.
[edytowane 10/12/2011 przez Cleevlen_]
(...) i są to tylko utwardzone tłuszcze roślinne (...)
Ja tam ich nie uważam za wegańskie:
[url] http://www.food-info.net/uk/qa/qa-fi45.htm[/url]
[i]Chemically the fatty acids from animal or plant origin are identical. Therefore the origin is of no importance for the function in the food. Producers thus normally choose the cheapest oils to make these fats. This is generally some vegetable oil. However, animal fats can not be excluded. [/i]
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Planta należy do koncernu Unilever, który sprzedaje nieetyczne marki:
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja