Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Babeczki bez jajek.  

  RSS

Caarolinex
początkujący
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 6
04/08/2013 12:28 am  

Witam. Kupiłam babeczki, tzn. babeczki, które jeszcze nie są zrobione, tylko w pudełku ciasto i konfitura. Czy zamiast mleka mogę dodać mleko sojowe a nie dodawać jajek? Czy brak jajek zmieni smak albo coś?

" Myślałem, że uczę się, jak żyć, a uczyłem się, jak umierać." - Leonardo da Vinci.


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
04/08/2013 2:28 am  

Jasne, że możesz.
Najlepiej daj trochę mąki kukurydzianej wymieszanej z wodą, ona sklei ciasto.

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
Mysia
początkujący
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 6
07/08/2013 12:42 am  

Ja praktycznie w każdym przepisie na ciasto, gdzie trzeba użyć jajek zastępuje je w następującej proporcji:
1 jajko= 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego namoczona przez ok 5- 10 minut w 3 łyżkach lekko ciepłej wody.
Efekty można zobaczyć na wegarniku:
http://wegarnik.blogspot.com/
nieraz zamiast jajka używałam też rozgniecionego banana, soku z marchewki, puree z dyni, mąki ziemniaczanej rozmieszanej z wodą lub zmielonych płatków owsianych (idealne przy naleśnikach)
Ale jak na razie chyba siemię sprawdza się najlepiej:)

wegański piekarnik
http://www.wegarnik.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Caarolinex
początkujący
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 6
07/08/2013 1:02 am  

Dziękuję wam za odpowiedzi 😉 @Mysia - widzialam twój blog i wszystko smakowicie wygląda:D

" Myślałem, że uczę się, jak żyć, a uczyłem się, jak umierać." - Leonardo da Vinci.


OdpowiedzCytat
  
Praca